Екокатастрофата по българските брегове на Черно море вече е факт, след като близо 3000 тона азот от заседналия кораб Vera Su от няколко дни се разтварят във водата, пише Труд бг.


Наднормени нива азот в морето край заседналия кораб Vera Su показват последните проби, взети от Басейнова дирекция “Черноморски район”. 

Те бяха направени извънредно след получен сигнал от Гранична полиция за петно до плавателния съд. 

Първият ден инспекторите отчетоха, че в района се носи миризма на нефтопродукти, но по данни на наблюдаващите денонощно района екипи от “Морска администрация” няма разлив на гориво или смазочни материали от 32-годишния кораб.

На борда му има минимални количества нефтопродукти.

Шефът на МА-Варна кап. Валентин Енчев обяви, че е забелязано петно с миниатюрния диаметър от 15 см и то вероятно е от продукт от наводненото машинно отделение. Енчев подчерта, че от МОСВ не дават достъп на МА до резултатите от взетите проби.

А те показаха, че във водата изтичат части от товара. В хамбара на “Vera Su” има над 2800 тона карбамид, който в долната част е намокрен.

Досега измерваните стойности на азот показваха задържане в интервал 0.030-0.050 мг/л, докато днешните проби показват превишение над три пъти на тренда в бреговия пункт (0.114 мг/л. в 07:40 ч. и 0.143мг/л. в 17:30 ч.) и над 7 пъти при кораба.

Но от МОСВ обявиха, че са установени превишения в стойностите на азот-амониев и азот-нитритен в двата пункта, като най-сериозно е увеличението на стойността на азот-амониев във водите непосредствено до носа на кораба (0.352 мг/л), което е двойно повече само за ден.

Както “Труд” многократно предупреди, некоординираните и взаимоизключващи се заповеди на служебните министри ще доведат до азотен апокалипсис.

За резултатите от проверката на водата бяха уведомени ИАМА и Областният координационен щаб.

Вятърът и вълните край резерват “Яйлата” постепенно намаляват, но за да започне изпълнение на плана за изваждане на товара и кораба, са нужни поне 4-5 дни затишие, а такъв дълъг времеви прозорец досега нямаше.

Опасност 

Химикалът действа като невротоксин за рибите

Замърсяването е най-опасно за дънните риби, а в годишния ни мониторинг се сочи наличието на малки калкани, което със сигурност ще им се отрази зле. 

Азотът действа като невротоксин на рибите. Хрилете им загниват и това може да е фатално особено за младите екземпляри. Пасажните видове като лефера, хамсията, сафрида могат да се спасят от токсичната среда, но не и дънните организми.

Мащабно замърсяване в района би било пагубно за рапаните и за мидите, които са филтратори на морската среда.