В момента няма нищо обезпокоително около заседналия край Камен бряг кораб. Няма изтичане на товара в концентрации, които биха замърсили морската среда и биха повлияли върху флората и фауната в района. Това стана ясно от брифинг на "Морска администрация" - Варна, информира БНТ.

"Вера Су" в момента е стабилно седнал. Не се очакват разцепвания или разчупвания в обшивката му. Две са пробойните на кораба, които са малки. Има обаче съмнения, че е наводнен нарочно.

Водата е нахлула през тежката врата на кърмата, която води към машинно отделение, защото не е била добре затворена и не е уплътнявала добре. Машинното се е пълнило дни наред. Предполага се, че водата е 3 метра, в хамбар с височина 6.5 метра.

Вода се предполага, че е влизала и от леко притворен кран, от където се ползва вода за пожарна система и за охлаждане на двигателите. Но тя не може да доведе до тези нива, в които в момента е машинното отделение.

Възможно е също да влиза вода и от преградата между машинното отделение и баластните танкове, която също е компрометирана.
Никъде около кораба няма разлив на гориво и смазочни материали, както и останки от товара, потвърдиха от "Морска администрация".

В момента не се прави нищо, което би рискувало живота на специалистите, стана също ясно.

"Морска администрация" има план за действие за разтоварването на товара. Трябва обаче да се получи отговор от следствената служба, че товарът не представлява веществено доказателство. Трябва също да е ясно от страна на корабособственика, че той е изоставил кораба и товара. Докато товарът е негов, не може да се направи нищо.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ