Изтребителят МиГ-29 на майор Валентин Терзиев паднал на 18 километра навътре в морето от нос Шабла. 

Части от бойния самолет са намерени на дълбочина над 70 метра в морето. Черната кутия обаче все още се издирва - на площ от около 1 кв. км на дъното.

При сблъсъка с морската повърхност самолетът се е разпаднал на хиляди малки парчета. Част от останките на изтребителя МиГ-29 са открити на голяма площ на морското дъно. Вълнението на морето в района на авиокатастрофата позволява операцията по издирването на черната кутия да продължи.

Специалисти на борда на минния ловец "Цибър" обследват района с помощта на дистанционно управляеми апарати за подводен оглед."Но нашата цел е да вдигнем не каквото и да е от дъното, нашата цел е да намерим черната кутия", заяви контраадмирал Кирил Михайлов, командир на Военноморските сили.

Определен е район от един квадратен километър, където има вероятност да е черната кутия. Работи се на дълбочина над 70 метра.
"Това е като да търсим игла в купа сено. Така че вероятността за откриване е много, много малка, което не ни спира да продължаваме работата", допълни контраадмирал Кирил Михайлов.В емоционален пост във Фейсбук преди дни съпругата на загиналия пилот Валентин Терзиев защити професионалната му подготовка, подчертавайки, че според нея във фаталната нощ полетът на изтребителя е воден през цялото време с редица грешки.

Според генерала от резерва Спас Спасов, председател на Фондация "Български ВВС", съпругата на загиналия пилот е в правото си да задава въпроси, но е убеден, че истината няма да бъде скрита.

"Това е тежкото, защото самолетната катастрофа често оставя много въпросителни и не може да се стигне до истинското, което е предизвикало тази катастрофа", каза още генералът от резерва Спас Спасов, цитиран от БНТ.

Операцията по издирването на черната кутия и останките от самолета ще продължи до намирането им. Военноморските сили разполагат с необходимата техника и не е необходимо да се търси помощ от други държави.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ