Двигателите на ракетата-носител Союз МС-10, която трябваше да изведе до Международната космическа станция двама души, са са изключили, предадоха агенциите. Това е станало минути след старта на ракетата на космодрума Байконур в Казахстан.

Осведомителните агенции предават, че за аварията е обявил говорител по време на телевизионното излъчване на сайта на "Роскосмос".

На борда на Союз МС-10 са членовете на мисията МКС-57/58  - руският космонавт  Алексей Овчинин и американският астронавт Ник Хейг. Според осведомени източници екипажът се е приземил аварийно в Казахстан, изпитвайки натоварване от 6g. За сравнение: при старт космонавтите изпитват натоварване от  1-7 g.

Транслацията е била прекъсната няколко минути след старта. По предварителни данни аварията е станала след отделянето на първата степен на ракетата, когато са се изключили двигателите на втората степен.

Преди минути е приет сигнал от екипажа, че са се приземили успешно и спасителни екипи вече са се отправили към мястото на приземяването.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира аварията лаконично: Слава Богу, че момчетата са живи!

Стартът е бил посветен на 100-годишнината на Завода за експериментално машиностроене (ЗЕМ) на ракетно-космическата корпорация "Енергия", където произвеждат ракетите "Союз". 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ