Жалко за Румен! Познавам го от години, инженер, отличен специалист! Така коментира трагичния инцидент с мотоделтапланер, при който загина Румен Иванов, инструктор. Делтапланерът му е сертифициран в Германия, продаваше го там в продължение на години. Води се по друга класификация, не като лек самолет, обясни авиаторът Тобия Качаков, предава marica.bg.

Става въпрос за нещастен инцидент. Не би могъл да предвиди отказа на двигателя, който е затворена кутия, убеден е специалистът. Според него най-вероятно двигателят на машината е Ротакс, те отказвали най-често, били твърде стари.

Експерт с извънредни разкрития за трагедията със загинал пилот край Мъглиж 

Случаят с Иванов е съвсем различен от последния, при който с лекомоторен самолет Чесна загинаха пловдивчанката Вяра Лозанова, механик от Авиобаза Крумово и опитният пилот Иван Костадинов, обяснява Качаков.

Иванов е шеф на единствения у нас завод за мотоделтаплани Авио Дизайн. Частното предприятие е единственото по рода си у нас. Преди време Иванов имал проблеми със софиянци, които искали да му вземат бизнеса, но му помогнали приятели и специалисти от Пловдив. Успял да спаси бизнеса си, да си осигури германски лиценз.

Извънредно: Известен пилот загина в нова авио катастрофа край Мъглиж (СНИМКИ) 

Над 100 мотоделтапланери летят у нас, повече за любителско летене, рядко се ползват за селскостопанска дейност. Имаме отлични пилоти, включително и в Пловдив. В повечето случаи летят сами, за удоволствие.

Мотоделтапланер за летене може да се наеме от Неделево, от Казанлък. На летището в Белозем не се предоставят такива машини за летене, но там кацат заради пистата.

Причина за отказ на двигателя може да е наличие на вода в горивото, прекъсване на искрата, да няма подаване на искра в цилиндъра. Това става лесно при лош контакт, малко съпротивление и край, обяснява авиаторът Тобия Качаков.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!