Етиопските авиационни власти започнаха да разследват как нов самолет на „Боинг“ с опитен пилот се разби минути след излитане от Адис Абеба, убивайки всичките 157 души на борда, пише The Guardian.

Катастрофата с полет на „Етиопски авиолинии“ ЕТ 302 на път за Найроби, е вторият инцидент с жертви, свързан с „Боинг“ 737 Max 8, нов модел, след подобна авария в Индонезия през октомври.

Почти веднага след излитането пилотъ докладва, че изпитва технически проблеми и иска да се върне на летището. Контролната кула губи контакт с самолета в 8.44 часа. По-късно останките са открити близо до град Бишофту, на 62 км. югоизточно от столицата на Етиопия.

Уебсайтът за проследяване на полетите Flightradar24 е писа, че самолетът е имал нестабилна вертикална скорост след излитане. Причината за инцидента все още не е известна.

Главният изпълнителен директор на „Етиопски авиолинии“ Теуолде Гебремариам заяви, че рутинната проверка преди излитането не е разкрила никакви проблеми със самолета, а капитанът е летял повече от 8000 часа и има „отлично летателно досие“. Авиокомпанията получила този нов самолет през ноември.

„Както казах, това е съвсем нов самолет без технически забележки, управляван от старши пилот и засега няма причина, която можем да определим по това време“, каза той пред репортери.

Бяха повдигнати въпроси за безопасността на „Боинг“ 737 Max 8, който е в експлоатация от 2016 г. Същият модел на индонезийската Lion Air се разби след излитането и потъна в Яванско море, убивайки 189 души на борда.

Повече от 300 от тези самолети летят с различни авиокомпании. Китайските власти  вече разпоредиха на местните авиокомпании да преустановят търговската дейност на „Боинг“ 737 MAX 8, предаде тази сутрин  АФП.  Работата на самолетите 737 MAX 8 ще продължи след „потвърждаване на съответните мерки за ефективно осигуряване на безопасността на полетите“, се казва в изявление на администрацията на китайската гражданска авиация. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ