Служителка на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) е с откъснати пръсти и е настанена в болница след инцидент на жп прелез близо до пловдивската гара „Филипово“, предаде кореспондентът на БЛИЦ.
Пострадалата е Миланка Георгиева, която работи като прелезопазач. Служителката спуснала бариерните греди при подадена от близката гара информация, че идва влак. В това време към прелеза приближил лек автомобил и направил маневра да заобиколи спуснатите бариери. Жената се опитала да спре колата, за да го предпази от влака, но шофьорът не спрял и я блъснал. При удара палеца и показалеца на дясната ръка на Георгиева са откъснати, а ръката е размазана. Водачът избягал от местопроизшествието, но по-късно е заловен. По случая се води разследване.
В последно време системата на НКЖИ е обект на засилени атаки и посегателства, коментираха от дружеството. Освен кражби на части от железопътната мрежа и съоръженията, върху железния път се поставят мащабни предмети, които могат да предизвикат сериозни инциденти. Много чести са и нарушенията, извършвани от водачи на пътни превозни средства, които преминават жп прелезите при спуснати бариери и подадени забранителни звукови и светлинни сигнали, които удостоверяват, че наближава влак. Всичко това създава риск за безопасността както за движението на влакове, така и за самите нарушители. Ръководството на НКЖИ призова за пореден път всички участници в движението да спазват правилата за движение по пътищата и да не преминават през прелезите при спуснати бариери и задействана сигнализация.
Димана Тодорова, БЛИЦ