Българин, обиколил САЩ и Канада на колело, избра да напусне този свят след неравна битка със сънната апнея и причиненото от нея безсъние. 33-годишният Йохан Георгиев e издъхнал на 19 август. За това съобщава един от най-популярните сайтове в света за хора, тръгнали на път с велосипед bikepacking.com.

В статията за родения през 1988 г. и живеещ в Канада Йохан авторът Логан Уотс пише, че научил скръбната вест чрез мейл от приятел на българина. В писмото пишело, че след неравна битка с болестта си Йохан е заминал на своето последно пътешествие, защото му е дошло твърде много.

Паметта на Георгиев ще бъде почетена на служби в Канада,  където той е живял, и на едно от любимите му места – Ушуая, Аржентина, пише bg-voice.com.

Макар и изданието да не назовава конкретната причина за смъртта на Йохан, от екипа му молят читателите да обмислят да направят свои дарения на фондации, свързани с превенция на самоубийствата, или такива, борещи се с последствията от заболявания, свързани с разстройството на съня.

От bikepacking.com си спомнят първата среща с Йохан, когато той е започнал своето пътешествие от арктическите брегове на Канада чак до Аржентина.

„Той ще бъде запомнен със своя позитивизъм и харизма, както и със способността си да въвлича хората в това, което прави по време на неговите пътешествия. В публикация от 2017 г. се споменава, че Йохан е получил названието „Посланик на годината“ на наградите Bikepacking Awards.

В свое видео, поместено YouTube канала му, Йохан посочва, че през 2014 г. е взел решение да тръгне на обиколка из света.

Той взима своя фетбайк (вид велосипед с усилена рамка и широки гуми), закача българското и канадското знаме и започва да прекосява Северна и Южна Америка, показвайки това в своя канал, както и в сайта си bikewanderer.com. Последният блог-пост там е от 15 август, само четири дни преди смъртта му.

В него е публикувано преживяване в Куинел, Британска Колумбия, в Канада. Както и в другите си подобни постове, с много снимки и описания той разказва за преживяванията и срещите си по пътя, споделя уникални гледки и несгоди, случили му се, докато кара колелото си.

Доколкото искаш, доколкото имаш сили и доколкото имаш мотивация. Това казва Йохан в едно от първите си видеа на въпрос докъде може да стигне човек.

Там той споделя, че когато стигне до България, иска да направи видеомонтаж, чийто музикален фон да бъде песента „Я кажи ми, облаче ле бяло“, защото всеки път като я чуе, носталгията по Родината се усеща силно.