Експлозия е станала тази сутрин на кораб, плаващ под флага на Того, край румънското крайбрежие при окръг Тулча, съобщи Аджерпрес.

Взривът е станал във водите край пристанищния град Сулина по неизвестна засега причина.

По искане на капитана на плавателния съд всички 12 членове на екипажа са били евакуирани и докарани в безопасност на пристанището в Сулина.

"Засега причините за експлозията не са известни. Пристанищната администрация на Тулча е започнала разследване за установяване на причините за инцидента. Ако експлозията се е дължала на мина, това трябва да установи Министерството на отбраната", заяви Дан Ичим, главният капитан на Пристанищната администрация на Тулча.

В операцията по спасяването на екипажа на търговския кораб са участвали служители на бреговата охрана и на румънската Агенция за спасяване на човешкия живот в морето.

Един от 12-те моряци на кораба се намира под медицинско наблюдение в отделението за спешна помощ на окръжната болница в Тулча. Управителят на Окръжната служба за спешна помощ Родика Агаврилей заяви за Аджерпрес, че състоянието на моряците е оценено от медици, като за един от тях все още се налага медицинско наблюдение.

"Става дума за сирийски гражданин, който постъпва с леки болки в корема и контузия на дясната ръка. Той все още остава в Спешно отделение", уточниха от медицинската служба.

 

Други местни медии пък съобщават, че експлозията е станала в машинното отделение, след като корабът се е ударил в морска мина.

Произходът на мината все още не е ясен.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук