Най-малко петима души са загинали вследствие на урагана "Дориан", който тези дни удари Бахамските острови, съобщава "Асошиейтед прес".

Премиерът на Бахамските острови Хюберт Минис е разказал пред журналисти, че други 21 души са получили различни наранявания и са евакуирани от медицински хеликоптери. Общо, според неговите думи, спешните служби са получили повече от две хиляди обаждания.


 
Както можете да видите на видеозаписите, публикувани от потребители на социални мрежи, заради стихията се получава повишаване на нивото на водата, поради което първите етажи на много къщи са наводнени и хората се наложило да се крият по тавански помещения, а понякога и на покриви. Според прогнозите, на места височината на водата може да се повиши до седем метра.


 
Както съобщават местните медии, броят на смъртните случаи може да се увеличи, когато бъдат обявени по-точни данни от спасителите. Според предварителни оценки, стихията е повредила или унищожила повече от 13 хиляди къщи.


 
Ситуацията в Бахамските острови се влошава от факта, че „Дориан“ на практика е спрял над северната част на архипелага. Сега епицентърът на урагана се намира на 170 километра източно от Палм Бийч (Флорида) и не се измества.

Превод и редакция: БЛИЦ