Силно земетресение разтърси Еквадор. Загинали са 12 души. Според американския Геоложки институт трусът е бил с магнитуд 6,8 по Рихтер.

Земетресението е станало в Южен Еквадор, но е било усетено силно и в Перу. Епицентърът на труса е бил в Балао в Еквадор, на около 140 километра от пристанището Гуаякил, на дълбочина от 44 километра, посочва Франс прес.

11 от жертвите са в провинция Ел Оро, а една е в провинция Асуай в Еквадор, съобщи президентството на страната. Най-малко един човек е бил ранен. В съседно Перу няма жертви и значителни материални щети, докато в Еквадор няколко сгради са били пострадали. 

Смята се, че под развалините на рухнали кооперации в Ел Оро има затрупани хора. В община Мачала е рухнала двуетажна сграда. В Гуаякил, на около 270 километра югозападно от столицата на Еквадор - Кито, има напукани или рухнали стени на сгради.

Като предпазна мярка са затворени и три транспортни тунела в града. Кадри, разпространени в социалните медии, показват изплашени от труса хора, излезли по улиците на Гуаякил.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук