Властите в руската столица Москва в понеделник информираха за обилен снеговалеж. Беше съобщено за прекъснати пътни връзки и отменени полети на три московски летища, предаде Асошиейтед прес.

Кметът на столицата Пьотър Бирюков съобщи, че само за денонощие е натрупал нов сняг от близо 30 сантиметра. Около 135 000 души и 18 000 единици аварийна техника са мобилизирани за почистването. Близо 200 камиона са заседнали в преспи в рамките на изминалото денонощие и са имали нужда от пътна помощ.

Общо 53 полета са били забавени, а 58 са били отменени в три от четирите летища на руската столица - най-много забавяния е имало на северния аеропорт “Шереметиево”, както и на двете южни московски летища - “Домодедово” и “Внуково”, информират властите.

Температурите в части от Сибир пък паднаха до минус 50 градуса по Целзий на фона на общо застудяване. В Република Саха, разположена в североизточната част на Сибир, температурата е паднала под минус 50 градуса по Целзий, съобщават метеоролозите.

Силен снеговалеж имаше и в големи части на Бавария, който доведе до срив на операциите на летище Мюнхен. Според говорител на летищните власти около 560 от общо 880 планирани полета са били отменени в неделя.

Междувременно снимки на частен самолет, “седнал на задната си част” на летището в Мюнхен под тежестта на преспи сняг, обиколиха социалните мрежи, отбелязва баварският ежедневник Der Muenchner Merkur. Летище Мюнхен потвържди автентичността на кадрите и поясни, че частният самолет е блокиран заради натрупания сняг.

“Поради силния снеговалеж самолетът се повдигна на задните колела”, обясни представител на летищните власти. По непотвърдена информация машината е трябвало да се насочи към Дубай, където се проведе 28-мата Конференция на ООН по изменение на климата.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук