Продължава акцията за разтоварването на заседналия край Камен бряг товарен кораб. Там е платформата с хидравличната техника. Очаква се по-късно да пристигнат и трите надуваеми баржи, подготвени днес на Пристанище-Варна. На тях ще бъде прехвърлен азотният тор от "Вера Су", съобщава БНТ. 

С помощта на хидравлична техника беше отворен единият от люковете на хамбара.

Вътре се виждаше течна консистенция. Не мога да коментирам цялото състояние на товара, но това видях аз. Частично е ясно, че отгоре има течна фракция, каза Петър Димитров, зам.-министър на околната среда и водите.

Втечненият азотен тор ще бъде прехвърлен на три надуваеми баржи с помощта на помпа.

В късния следобед плавателните съдове бяха спуснати в морето с кран, като подготовката продължи близо 4 часа.

Баржите са специализирани за превоз на втечнен товар и могат да съберат до 100 кубика смеси. Размерът на всяка от надуваемите баржи е 15 на 5 метра. Те разполагат с помпа за източване на втечнения товар.

Тази фракция ще бъде разтоварена на трите баржи, в последствие ще се претоварват навътре в морето на танкера "Галакси еко", допълни Петър Димитров, зам.-министър на околната среда и водите.

Последните анализи на морската вода показват 10 пъти по-високи нива на амониевия азот в сравнение с пробите, взети преди неуспешната операция по разтоварването на карбамид.

Пробите показват и наличие на нефтопродукти. Изтичането е от носовата част на кораба и откъм кърмата. Нефтеното петно се движи успоредно на брега в южна посока.