В централната част на Монтана, в четвъртък сутринта, 16 март 1967 г., екипаж на ядрена ракета E-Flight е бил под земята в Центъра за управление на полета Echo (FCC) в укрепен бункер. По време на ранната сутрин имало няколко съобщения от патрули за сигурност, че са виждали НЛО.

Мистерията бе обсъждана подробно в шоу на легендарния водещ на CNN Лари Кинг още през лятото на 2008 г. и ето какво се разбра тогава. 

НЛО бил забелязан точно над една от пусковите установки E-Flight (LF) над мината. Оказало се, че поне един служител на полицията за сигурност е бил толкова уплашен от тази среща, че никога не се е върнал в службата за сигурност.

След известно време заместник-командирът на екипажа (DMCCC), първи лейтенант, информирал командира на екипажа (MCCC), капитана, за състоянието на ракетите в силозите, когато прозвучала алармата. През следващите 30 секунди всичките десет от техните ракети издали отчет за състоянието „No-Go“ на таблото. Една по една, всяка ракета станала неработеща.

От този момент нататък, както го описва бивш ракетчик: "Целият ад се разпадна! На фона на многото обаждания до електронното табло. Въпросът бил утежнен от факта, че същото събитие се случи на друг стартер същата сутрин (6 ракети бяха деактивирани).
 


В този случай имаме заключване на стратегически ядрени ракети, съвпадащо с наблюдението на НЛО над ракетен силоз! Това бяха ракети, изгубени за системата за ядрено възпиране на САЩ."

Робърт Салас, който отговарял тази сутрин, казва: „Доколкото си спомням, докато бях на поста заместник-командир на ракетен боен екипаж под земята в LSS, в сутрешните часове на 16 март 1967 г., получих обаждане от сержанта, отговарящ за сигурността на съоръжението.

Той каза, че и други охранители са наблюдавали неидентифицирани летящи обекти в непосредствена близост, които няколко пъти са прелитали над силозите, пазещи ракетите. По това време той можел да ги опише само като „светлини“.

Няколко минути по-късно сержантът се обади отново. Сега той бе разтревожен и разстроен, казвайки, че НЛО витае точно пред предната порта. Заповядах му да пази оградената зона. Докато разговаряхме, той трябваше да си тръгне, защото един от пазачите се приближил до НЛО и бил ранен.

Веднага събудих командира си, който си почиваше и започнах да докладвам за телефонните разговори. Веднага нашите ракети започнаха бързо да преминават от състояние на „тревога“ в състояние „без изстрелване“. До ракетите е бил изпратен някакъв сигнал, който ги карал да излязат от готовност.

След като докладвах за този инцидент на командния пункт, се обадих на охраната. Той каза, че човекът, който се е приближил до НЛО, не е пострадал сериозно, а е евакуиран до базата с хеликоптер. Вече горе, говорих директно на пазача за НЛО.

Той добави, че НЛО имало червен блясък и форма на чинийка. Той повтори, че е точно пред портата и плава безшумно.

Изпратихме патрул за сигурност, за да проверим нашите системи след спирането и те съобщиха, че са видели друго НЛО по време на този патрул. Те също загубиха радиовръзка с нас веднага след доклада за НЛО.

По-късно същата сутрин бяхме заменени от нашия редовен заместващ екипаж. Ракетите все още не са били Привезени в бойна готовност от екипите за поддръжка на място.

Отново НЛО бяха забелязани от персонала по сигурността по време или около момента на спирането на стратегическите ракети Minuteman."

Извършено било задълбочено разследване на инцидента. Пълномащабни полеви и лабораторни тестове били проведени в завода на Boeing в Сиатъл. Както разсекретените документи за стратегическо ракетно крило, така и интервюта с инженери на Boeing, които провели тестове след разследване на инцидента, потвърждават, че никога не е била открита причина за спирането на ракетите.

Най-много, което можело да се направи, било да се възпроизведат ефектите чрез директно инжектиране на 10-волтов импулс в линията за данни. Един от изводите бил, че единственият начин да се направи това извън екранираната система е чрез електромагнитен импулс от неизвестен източник.

По време на събитията от тази сутрин през 1967 г. НЛО били забелязани от служители по сигурността в източната част на базата и един в северната част, както и от други служители по сигурността в западната страна. Тези наблюдения били съобщени от отделни екипи за сигурност по едно и също време, когато стратегическите ракети Minuteman били спрени на двата обекта.

Американските военновъздушни сили потвърдиха, че всички ракети Echo са били изключени за секунди, една след друга, и че никога не е открита причина.

Превод: БЛИЦ