Кошмарна нощ в Турция след двете нови силни земетресения в провинция Хатай.

Най-малко шест са жертвите, 300 души са ранени. Трус със сила 6,4 по Рихтер беше усетен малко след 19.00 българско време. Епицентърът е бил в град Дефне, на 9 км от Антакия.

Три минути по-късно следва втори - този път с магнитуд 5,8 в град Самандаг. Земетресенията станаха точно две седмици след като 7,8 по Рихтер разлюля същия район на Турция. Там и в съседна Сирия загинаха близо 50 000 души. В деня, в който издирвателните операции в почти всички райони бяха прекратени, страхът се завърна сред хората, съобщава БНТ.

 

6,4 по Рихтер. Точно 14 дни след първите смъртоносни трусове земята в Турция отново се разлюля. Моментът е запечатан и в ефир, където интервю на местен депутат е прекъснато от земетресението.

"Опитваме се да помогнем на хората с каквото можем...", казва Лютфи Кашъкчъ, депутат от Народнорепубликанската партия

"Уважаеми зрители, току-що стана ново земетресение. Хатай се люлее много силно", казва репортерът.

Епицентърът е в град Дефне, на 9 км от Антакия. Дълбочината - по-малко от 2 км. Три минути по-късно следва втори трус - този път с магнитуд 5,8 в град Самандаг.

 

"Имах чувството, че земята се разцепва на две", казва Аслан Гарачолу, жител на Антакия.

"Беше много страшно. Едва стояхме на краката си. Знаехме, че рано или късно ще последват нови трусове. Подготвени сме за това. Всички трябва да са подготвени, че нищо не е приключило", казва друг жител на Антакия.

Хората панически напускат домовете си. Онези, които вече са загубили всичко, трудно понасят поредното земетресение.

Кошмарът се повтаря - рухват сгради, съобщава се, че отново има затрупани хора. Стотици са ранените.

"Същият страх, същото усещане, че светът свършва. Не можем да се приберем у дома. Не можем да живеем и на улицата. Не знам какво да направя. Господ да ни е на помощ!", казва Айше Йълдъръм, жителка на Диарбекир.

С утрото настъпва и време за равносметката. Започват и новите спасителни операции. Първите жертви вече са извадени под руините. Земетресението беше усетено в Гърция, Египет, Израел, Ливан, Сирия и Кипър.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук