Районната прокуратура в Асеновград е започнала дознание срещу неизвестен извършител за пожара в завод „Химик“, предаде кореспондентът на БЛИЦ в Пловдив.
Дознанието е по чл. 331 от НК и е за палеж по непредпазливост, съобщи на пресконференция прокурор Пенка Богданова, говорител на Апелативна прокуратура – Пловдив. По-късно днес ще бъде направен повторен оглед на местопроизшествието.
Откритият склад на завода, намиращ се близо до село Боянци, се запали в ранния следобед вчера, а пламъците бяха окончателно потушени след 11 часа. На площадката са съхранявани 200 тона хетерогенен полиетилен, годен за преработка. В гасенето на пожара участваха военнослужещи от асеновградското поделение, двама огнеборци бяха поразени от топлинен удар.

Повторните замервания на въздуха в района на инцидента тази сутрин показаха, че няма замърсяване на въздуха с токсични газове. Подвижната лаборатория на РИОСВ е отчела стойности под пределно допустимите нива.
Основната версия за възникване на пожара е, че пламъците са се прехвърлили от запалени в близост сухи треви. Проверява се дали няма и умишлени действия, тъй като това е втори инцидент в рамките на месец. /БЛИЦ