Официален представител на летище "Имам Хомейни в Техеран посочи причината за катастрофата на украинския пътнически лайнер. Това съобщи агенция IRNA.


Според него трагедията е станала поради възпламеняване и пожар на един от двигателите. 

За момента е изключена версията за терористичен атентат срещу украинския самолет, разбил се в Техеран. Това съобщи и посолството на Украйна в иранската столица.

"Причината за катастрофата е техническа, друга причина няма", заяви шефът на иранското управление по извънредните ситуации.

Той добави, че спасителите са събрали телата на загиналите и са ги изпратили за съдебно-медицинска експертиза.

Повечето пътници са ирански и канадски граждани. Украинският Съвет за национална сигурност съобщи, че 11 украинци са загинали в самолетната катастрофа, включително 9-членният екипаж.

По-рано американските медии съобщиха, че авиолинерът е бил случайно свален от иранска ракета, но не дадоха доказателства за това.

Няма оцелели при катастрофата на украински Боинг 737 в Иран. Това съобщи иранският Червен кръст.

Иранската телевизия съобщи съобщи, че всички пътници при катастрофата на украинския Боинг 737 са загинали.

Украинският Боинг 737 със 170 души на борда е излетял от Техеран в 4.42 часа българско време и е спрял да предава данни 2 минути след излитането си – в 4.44 българско време, според услугата за проследяване на самолети Flightradar.

Според сайта, украинският Boeing 737-800 е катастрофирал малко след излитането.

“Полет PS752 излетя от Техеран в 2,42 UTC (4,42 българско време). Последните данни бяха получени в 2,44 UTC (4,44 българско време)”, написа Flightradar в своя акаунт в Twitter.

По-рано иранската агенция Tasnim съобщи, че украинският самолет със 167 пътници на борда се е разбил поради “технически проблеми” на международното летище Имам Хомейни в Техеран.

Според агенцията информация за инцидента е потвърдена от шефа на летището. Той е заявил, че самолетът се е разбил малко след излитането.

Трагедия: Първо ВИДЕО от рухването на украинския Boeing 737 със 167 души на борда в Иран

Първоначално беше съобщено, че броят на хората в катастрофиралата машина е 180, но по-късно тази информация беше коригирана от иранските власти, които обясниха, че на борда са били 170 души.

Международното летище в Киев Бориспол все още няма информация за евентуална катастрофа на украинския лайнер, който е летял от Техеран за Киев.

Иранските власти съобщиха, че към мястото на катастрофата са се отправили 10 линейки.

При падането самолетът е избухнал в пламъци, а местен представител заяви, че спасителните екипи ще се опитат да спасят част от пътниците.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!