Трагедията в Румъния, при която след експлозии на бензиностанция загинаха двама и са ранени почти 60 души, разтърси цялото общество, потресе и света. "Мисля, че знам как е започнал пожарът", това споделя пред специалния екип на bTV от мястото на инцидента в румънския град Креведия очевидец.

"Момчетата, служителите направиха почистване на газовите резервоари, парата се вдигна във въздуха, голям облак, който избухна и изхвърли всичко на 150 метра. Част от отломките отидоха в другите къщи, други в полето", разказва още Константин Гаврилеску.

Жената на Константин е сред пострадалите при взривовете. Тя се намира в болница с изгаряния. 

Инцидентът взима две жертви и ранява десетки. По информации от румънския департамент за извънредни ситуации до този момент пострадалите са 59 души. Част от тях вече са в болници в чужбина – двама са Брюксел, а петима в Австрия и Германия.

Двете експлозиите се случват след избухването на пожар в газостанция за пропан-бутан и метан. Охранителни камери запечатват вторият взрив късно снощи. Огънят и ударната вълна поразяват десетки пожарникари, доброволци спасители и много цивилни. Пожарът обхваща резервоари с гориво и няколко къщи.

"Предприети са всички действия, за да потушим и последните огнища, които пламнаха в 7 близки постройки", казва Ису Дамбовица от службата за извънредни ситуации.

Всички в радиус от 700 метра са изведени на безопасно разстояние, а трафикът е блокиран. Евакуирани са около 3000 души. Часове наред гасенето продължава при риск от трета експлозия.

"Министерство на вътрешните работи установи две специални телефонни линии за близките, търсещи информация за пострадалите. Молим хората да отидат и да дарят кръв“, призовава Раед Арафат, директор на службата за извънредни ситуации.

Загиналите са били семейство. Жената е почива от изгарянията, а мъжът е получава сърдечен удар.

"Пострадалите в по-тежко състояние са настанени тук. Активирахме европейския механизъм за гражданска защита. Прехвърляме четирима от пациентите в болници в Италия и Белгия", заявява румънският премиер Марчел Чолаку.

Прокуратурата обеща да повдигне най-тежките обвинения на всички лица, за които се установи че имат вина за трагедията. Според властите газостанцията не е трябвало да оперира, тъй като е била без лиценз. Местните обаче разказват, че в района постоянно са минавали цистерни.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук