Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) извърши незабавна проверка по случая с падналото подемно съоръжение в завода за автостъкла в Бургас, който днес стана сцена на ужасяващ инцидент. В момента съоръжението, което се намира в частна фирма, е запечатано от полицията и тече разследване.

Експертите установили, че то е опасно и собственикът ще бъде глобен солено със сумата от 10 хил. лв., пише "Флагман". 

Първоначалният преглед на документите показва, че авариралата машина представлява товарна платформа, управлявана от телфер, а не товарен асансьор.Изграденото по този начин съоръжение, включва 2 бр. повдигателни съоръжения - електрически телфер и подемник за повдигане на хора и товари.

По време на инспекцията служители на ДАМТН установяват, че за съоръжението липса изискуемата наложителна документация, която включва: заверена проектна документация и документи удостоверяващи извършена регистрация и технически прегледи от орган за технически надзор, каквото е изискването според нормативните уредби.

Констатирано е, че е налице грубо неспазване от ползвателя на законоустановените изисквания за безопасна експлоатация на повдигателните съоръжения, които в случая са с повишена опасност.

Държавната агенция е предприела мерки за съставянето на заповед за спиране на съоръженията и акт за установяване на административни нарушения на собственика, който ще бъде в размер до 10 хил. лв.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ