„Питбул нахапа пудела ми в центъра на Варна“, алармира стопанинът на жертвата на агресивното куче. По думите му, питбулът бил пуснат свободно, без повод и намордник, пише Монитор бг.

„Случаят е от неделя, около 16 часа, когато съпругата ми и племенницата ми се разхождали с кученцето по централния площад „Независимост“, около магазин „Ню Йоркър“. По същото време там са пуснати напълно свободно две големи кучета - ротвайлер и питбул.

В един момент питбулът връхлита Софи (така се казва пуделчето), захапва я със здравите си челюсти за врата и се опитва да я убие.

Само наличието на нашийник я е спасило от фатален край още в този момент“, разказва собственика на пострадалото куче, цитиран от varna24.bg.

Кървавият инцидент се разиграва пред очите на деца и родители, които в този момент са на площада. Докато паникьосани хора се опитват да помогнат, собственикът на агресивното куче не се намесва.

Благодарение на съобразителността на една жена, която залива питбула с вода, той разхлабил захапката си и пуска пудела. След това собственикът му невъзмутимо си заминава с него, без да прояви ни най-малка съпричастност към станалото.

„Имало е хора, които са снимали инцидента. Призоваваме ги да предоставят кадрите в полицията, където пускаме жалба.

Надяваме се органите на реда да изискат и записите от камерите на близките търговски обекти и банков офис, за да се установи стопанина на питбула и той да бъде призован, за да му се потърси отговорност за оставения без надзор „любимец“. поред коментари в социалната мрежа, собственикът на питбула редовно го пуска без намордник. 

Сигурен съм, че ако това продължи безнаказано, скоро ще пропищи още някой и може да не говорим за куче, а за човешки живот в опасност. Не смятам, че на безотговорни хора, които пускат бойни породи кучета без контрол на публични места, трябва да им се размине. 

Сега ранената Софи е с шина на врата, има огромна рана, която е зашита, не се храни, накуцва и се молим да оцелее“, споделя още стопанинът на пострадалото малко куче.

Варненци припомнят, че това не е първият подобен случай, при който на публично място питбул напада по-малко куче.

При подобна ситуация около площадка за разходка на кучета в близост до детска градина, питбул преодоля оградата и разкъса пинчер. При друг случай питбул нападна и нахапа хъски, като пострада и  стопанката му.

По този повод от общината припомниха, че глобата за куче без повод и намордник е 100 лева. Само тази година са санкционирани около 15 стопани, пуснали кучетата си да се разхождат свободно на обществени места.

„Според мен, проблемът е в отношението на собственика към животните. Случилото се е престъпление и би следвало да се разследва от прокуратурата и полицията. Там вече наказанията са различни“, коментира зам.-кметът на Варна, Тодор Иванов.