Ситуацията в приюта на отец Иван в Нови хан е бедствена след пожара. Това разкри отец Григорий, синът на отец Иван пред БЛИЦ. Огънят се е разразил малко преди Новата година. В този момент в сградата са били настанени над 100 души – бездомни и майки с деца.

Огънят се е разпространявал толкова бързо, че почти е унищожил едното крило на сградата. Ужасени, обитателите са побегнали навън в студа, успявайки да спасят каквото могат.

„Толкова сме объркани, бяхме настроени за празника, благодарение на общинския кмет Димитър Кирилов част от хората са настанени в село Доганово да пренощуват. На първо време ще трябва да намерим средства да възстановим живота си”, признава отец Григорий.

Част от обитателите в дома са настанени в оцелялото крило, но ситуацията в приюта е наистина бедствена. Те са на студа и без средства за оцеляване.

Ето какво разкрива на профила си във Фейсбук Галина Славеева: „Гори приюта на отец Иван в Нови хан. Няма пострадали. Пожарът е огромен. От един час две пожарни гасят без успех. Сега чакат трета. Голяма част от сградата е изпепелена...”

По-малко от час, след като се разпространи новината за ужасяващото бедствие, сполетяло отец Иван, във Фейсбук се организира своеобразна кампания с призив към всички, които могат, да помогнат. Хората в приюта имат нужда буквално от всичко, за да оцелеят. Има необходимост и от доброволци, които биха могли да помогнат за по-бързото възстановяване на опожарения покрив и унищожената сграда.

Парични дарения могат да се превеждат по сметката на дома:

Дом за сираци "Св. Николай" при храм "Св. Троица", Банкова сметка: UNI CREDIT BULBANK,клон Елин Пелин IBAN: BG72UNCR 96601000411600, BIC: UNCRBGSF

Средства могат да се превеждат и чрез е-pay: Подкрепи!

Дарения в натура могат да се носят на място в дома в Нови Хан или да се изпращат с куриер. Адресът е: Дом за сираци "Св. Николай" при манастир "Св. Троица"
ул. „Търнава“ № 21 А, с. Нови Хан п.к 2110, община Елин Пелин