NYT намери потвърждение на най-фантастичната версия на убийството на Мохсен Фахризаде, иранският ядрен физик, който ръководеше програмата за създаване на атомни оръжия, беше убит от агенти на Мосад през 2020 г. с помощта на картечница-робот, която се управлява дистанционно с помощта на невронни мрежи. Тази версия се появи още в първите дни след убийството, но журналистите и потребителите на социалните медии я осмяха като фантастична, пише trud.bg

Американският вестник New York Times (NYT) публикува разследване, посветено на организацията на убийството на Мохсен Фахризаде, „бащата на иранската ядрена програма“, което се случи през ноември 2020 г. Авторите подчертават, че тази информация се публикува за първи път и се основава на разговори с американски, израелски и ирански представители, включително и с двама разузнавачи, които са били запознати със специалната операция.

Неуловим

Израелската разузнавателна агенция "Мосад" стои зад убийството на Фахризаде, която в продължение на 14 години крои планове как да елиминира учения като част от борбата си срещу иранската програма за ядрени ракети с голям обсег. От 2007 г. агенти са елиминирали поне 5 ирански физици, работещи пряко с Фахризаде. Многобройни опити за покушение върху самия директор на изследването обаче бяха осуетени.
Известно е, че още през 2009 г. израелците планираха да убият Фахризаде в Техеран от бойна група, която го чакаше по маршрута му, но операцията беше отменена в последния момент. Организаторите заподозряха, че техния заговор е разкрит, а иранските специални служби устроиха засада на оперативните служители на "Мосад".

През 2012 г. Тел Авив спря планирането на диверсиите срещу ядрената програма на Техеран на фона на започналите преговори с Вашингтон.

През 2015 г. беше сключено споразумението СВПД между Иран от една страна и САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Франция и Германия от друга. Сделката включваше съкращаване на военната ядрена програма и допускане на инспектори на МАГАТЕ до иранските съоръжения за обогатен уран. В замяна на това бяха премахнати международните санкции срещу Иран.

Другите методи

През 2019 г. администрацията на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп обяви, че се оттегля едностранно от СВПД и обвини Техеран в нарушаване на условията на споразумението. В резултат на това ядрената сделка действително се срина, а Иран възобнови обогатяването на уран. Тогава "Мосад" се върна към своите планове за елиминирането на Фахризаде, но този път реши да действа с различни методи. Наблюдението на Фахризаде от израелските специални служби се засили.

Според NYT, ръководителят на „Мосад“ Йоси Коен, заедно с висши служители на Белия дом, включително държавния секретар Майк Помпео и директорът на ЦРУ Джина Хаспел, в края на 2019 и началото на 2020 г. започнаха да обсъждат подготовката на диверсионни дейности срещу ядрената програма на Техеран.

Коен представи на задграничните си колеги списък с възможните специални операции, в които физическото елиминиране на Фахризаде беше поставено на първо място. Американските специални служби го съгласуваха с висшето ръководство на САЩ. Белият дом беше насърчен от неясния отговор от страна на иранските власти на поредното убийство, след като през януари 2020 г. беше убит командирът на КСИР (Корпуса на Стражите на Ислямската Революция) Касем Сюлеймани близо до летище Багдад от американски дрон, който удари конвоя му.

При елиминирането на подчинените на Фахризаде израелските специални служби използваха различни методи. Първият физик беше отровен през 2007 г., вторият през 2010 г. беше взривен дистанционно с бомба, прикрепена към мотоциклет. Планирането на тази операция обаче беше много трудна, а нейният изпълнител беше заловен и екзекутиран.

След този провал оперативните работници започнаха да действат по-просто и четирите убийства бяха извършени от мотоциклетисти, които се приближиха до колите на жертвите отстрани и или ги застрелваха, или прикрепваха към карусерията на колата залепваща се бомба.

Тази тактика беше добре позната на иранските специални служби и беше взета предвид при осигуряването на безопасността на Фахризаде. Затова „Мосад“ се отказа от тях. Израелците обмисляха други методи, включително миниране на маршрута на физика, последвано от работата на снайперист. След това се появи идеята за дистанционно управляема картечница. Съществуващите модели на такива оръжия обаче бяха твърде обемисти, което затрудняваше техния транспорт и камуфлажа им.

Ситуацията беше допълнително усложнена от факта, че Израел се нуждаеше от подкрепата на САЩ по време на опита за убийство на Фахризаде. Но президентските избори наближаваха и рискът Тръмп да загуби се увеличаваше. А Джо Байдън обеща, когато дойде на власт, да се върне към преговорите с Иран и да съживи ядрената сделка.

"Роботът убиец"

NYT отбелязва, че планирането и изпълнението на убийството на Фахризаде в крайна сметка е било успешно благодарение на сериозните нарушения на протоколите за сигурност от страна на КСИР, отговарящ за неговата защита, както и на „безгрижието на физика, граничещо с фатализъм“. Както пише вестникът, Фахризаде, въпреки цялата секретност около него (дори възрастните му деца не знаеха какво точно работи баща им и предполагаха, че е свързан с фармацевтичните продукти), искаше да живее нормален живот: да ходи със семейството си на почивка на море, да правите извънградските си разходки. И той често сам шофираше когато отиваше на работа, вместо да пътува в бронирана кола и с охрана.

„Мосад“ избра за целта белгийската картечница FN MAG, способна да изстрелва над 600 патрона в минута, монтирана на специална роботизирана платформа. Всички компоненти на тази установка тежаха около тон. Те бяха буквално разглобени „до винт“ и контрабандно бяха внесени в Иран по различни пътища.

Роботът-убиец беше специално проектиран да се побере в пикап Nissan Zamyad, който е широко разпространен в Иран. На пикапа бяха инсталирани няколко камери за наблюдение на терена и целта. Картечницата беше прикрита отзад сред строителни материали и брезенти. Самият пикап беше допълнително зареден с експлозиви, за да бъде взривен след операцията и по този начин да се унищожат уликите.

Но главният проблем при дистанционното елиминиране на Фахризаде си остана и той беше, че при изпращане на данните по сателита между картечницата-робот и нейния отдалечен оператор-стрелец имаше забавяне от 1,6 секунди. И този момент би бил достатъчен, за да може колата на ядрения физик да излезе от линията на огъня. Тогава "Мосад" използва изкуствен интелект (ИИ), създаден на базата на невронна мрежа. ИИ компенсира забавянето, възможното разклащане и движение на автомобила на жертвата.

Пикапът беше поставен на един хълм, отстрани на булевард „Имам Хомейни“ в град Абсерд, откъдето имаше изглед към пътя, по който трябваше да се движи конвоят на Фахризаде. Друг автомобил, прикрит като смяна на гума беше поставен върху крик и беше паркиран на 1,2 км от робота. Камерите, поставени на тази кола, трябваше да идентифицира учения в колата и да изключи възможността да се открие огън по фалшива цел.

Убийството

В петък, следобяд на 27 ноември 2020 г., конвоят на Фахризаде напусна град Каемшехър на брега на Каспийско море в посока Техеран. Маршрутът му трябваше да мине точно през Абсерд. Първа пътуваше колата на охраната, следвана от черния Nissan Teana, който Фахризаде лично шофираше.

Съпругата му беше на съседната седалка. В задната част на колоната имаше още две превозни средства на охраната. Както съобщи синът на учения Хамед Фахризаде, на този ден службата за сигурност е предупредила физика за съществуващата заплаха за неговата сигурност и го помоли да не пътува за столицата.

Бившият секретар на Върховния национален съвет на Иран Али Шамхани по-късно заяви, че специалните служби дори са разполагали с информация за възможното място на опита за убийство, въпреки че не са били сигурни за точната дата. Но Мосад също имаше свои собствени източници и според някои данни израелски агент от специалните служби беше проникнал в службата за сигурност на Фахризаде и знаеше всичко за неговия график и маршрути.

Ядреният учен обаче заяви, че има лекции в университета, насрочени за следващия ден, и не може да работи със студентите дистанционно. Според Шамхани през последните години Фахризаде получи толкова много заплахи, че просто не приемаше сериозно поредното предупреждение. Той отказа да се вози с бронирана кола и настоя, че сам ще шофира личния си седан. Освен това, в предишните си заявления Фахризаде демонстрираше своя фатализъм и идеята да стане мъченик за своя народ.

Около 15.30 часа, местно време колоната спира на кръстовището, където беше паркирана колата, която сменяше гума с камерите. Мосад установи, че Фахризаде лично управлява Nissana, и че съпругата му е до него. След като конвоят завива към булевард „Имам Хомейни“, водещата кола на охраната ускорява и тръгва напред, за да огледа улицата, докато пристигне колата с учения. Така охраната го оставя без защита.

Конвоят спира пред спрялия пред него пикап с робота картечница. Стрелецът открива огън, и първо раздробява долната част на предното стъкло на колата на Фахризаде, но не се знае дали го е уцелил. Седанът завива към банкета на пътя и спира. А стрелецът-оператор, който се намираше на повече от 1 500 километра от мястото на убийството, коригира прицела и открива поредната стрелба. Най-малкото 3 куршума удрят предното стъкло срещу шофьорската седалка, като един от тях удря рамото на физика. Вече ранен, той успя да излезе от кабината и да се скрие зад отворена врата. След това други 3 куршума го удрят в гръбначния стълб, и той пада.

Един от охраната излиза с пушка излезе от конвоя, който следва колата на физика. Той не може веднага да идентифицира откъде идва стрелбата. В този момент съпругата на Фахризаде излиза от Nissanа и се втурна към тялото на своя съпруг и сяда до него на пътя. Охранителят искаше да я изведе вън от траекторията на огъня. В този момент обаче пикапа с картечницата робот е взривен дистанционно.

Както отбелязва NYT, това е единствената част от операцията „Мосад“, която не мина по плана. Експлозивите в пикапа трябваше да унищожат него и цялото оборудване, за да не оставят никакви улики. Но вместо това колата беше вдигната във въздуха и повечето от оборудването, макар и повредено, оцелява.

Атаката отне по-малко от една минута, като бяха изстреляни общо 15 куршума. Те не нараниха никого, освен Фахризаде. Иранските разузнавателни служби отдават тази точност на използването ИИ и на невронните мрежи с програма за разпознаване на лицата.

Фантастичната версия

След атаката и убийството на бащата на иранската ядрена програма, докладите от Иран бяха противоречиви и често погрешни, пише NYT. Някои медии съобщават, че група въоръжени убийци са охранявали конвоя на Фахризаде. Друга медия съобщава, че местните жители отначало са чули взрива и едва след това звука от картечница. Имаше новина, че пред колата на физика е взривена кола, а след това се появяват няколко бойци, които влизат в престрелка с охраната на учения. Общността в социалните медии, свързана с КСИР, съобщи, че е имало около дузина нападатели и няколко убити при престрелката.

Няколко дни по-късно няколко ирански информационни агенции съобщиха за „най-невероятната“ версия на покушението и че атаката е извършена от „робот-убиец“, управляван дистанционно. Тази версия противоречеше на показанията на свидетелите. Жителите на страната в социалните мрежи се подиграваха на тази фантастична теория. Британският експерт по електронна война Томас Уайтингтън каза пред Би Би Си, че теорията за „роботите -убийци“ трябва да се приеме с доста скептицизъм.

NYT завършва статията с резюме, че използването на дистанционно управлявани тежки автоматични оръжия и дори задвижвани от ИИ, променя съвременното разбиране за сигурност и шпионаж. Всъщност, за разлика от бойния дрон, който може да бъде проследен чрез радарните системи, е почти невъзможно да се идентифицира прикрита картечница-робот.