"Пожарите са най-възможните бедствия, които могат да се случат на България, но тяхното въздействие не е толкова страшно, колкото едно земетресение. Това показа профилът на оценка на риска от природни бедствия, които наскоро прие Министерският съве"т.

Това коментира доц. Георги Костов - преподавател в Лесотехнически университет и бивш заместник-министър на земеделието.  

"Променя се климата, човешкото поведение, изоставя се с адаптацията на управлението на тези процеси", коментира той защо все повече зачестяват пожарите. 

"За последните 10 години се направи много в оборудването и в превенцията, но това не е достатъчно. Европа вече гледа много сериозно на тези процеси. До 2025 г. тя прие стратегия, която гласи жертвите от горски пожари да станат 0, но затова са нужни мерки", заяви доцентът в сутрешния блок на bTV.

"Основните мерки за развитие на превенцията, а тя може да се развива само на базата на развитие на интегрирано управление на ландшафтите е да се създадат устойчиви, издръжливи ландшафти. Така да бъдат подредени по урбанизирани зони, земеделски площи, горски територии, че дори да се случи запалване бързо да се реагира, без да има щети", каза бившият земеделски министър.

Според него без превенция, гасенето е невъзможно и затова интегрираната подготовка трябва да включи всички ведомства, които имат отношение и добави: "Фокусът е върху реакцията, а нашата става все по-добра в сравнение с минали години. 

"До 2010 г. имахме по 100 хил. декара изгорели площи, следващото десетилетие те падаха до 50 хил. За тази година са 32 хил. хектара, което показва, че ще надминем последните тенденции", каза още той.

Той бе категоричен, че трябва да се намали горивното вещество, а именно там където са уязвими горите да бъдат обезопасени, да се стопанисват активно.

"Нека харчим пари в превенция, а не да ги даваме за гасене", призова той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук