Силата на вторичните трусове, след земетресенията в неделя, постепенно намалява. През последното денонощие, на територията на нашата страна бяха усетени три от затихващите вторични трусове, съобщиха от Министерството на извънредните ситуации.
В 07:50 часа на 25 май, в югозападните райони беше усетен трус с магнитуд около 3,9 по скалата на Рихтер. В 10:59 часа вчера земетресението беше с магнитуд около 4 и в 12:38 часа със сила 3,7 по скалата на Рихтер. Те бяха усетени само населените места от община Петрич, област Благоевград.
Най силно от серията земетресения, които възникнаха на 160 км югозападно от София през последните два дни беше това от 5,2 по Рихтер в 19,18 ч в неделя. То беше усетено в областите Благоевград, Перник, Кюстендил, София, Софийска област и в някои райони на областите Пловдив, Пазарджик и Кърджали. Към силните трусове можем да причислим още няколко, регистрирани на 24 май - в 17,13ч., с магнитуд 3,3 по скалата на Рихтер, в 17,29 ч. - от 4 по Рихтер и в 22,37 ч. - 4,5 по Рихтер.
До териториалните дирекции на Министерството на извънредните ситуации на 24 май 2009г. беше изпратено разпореждане за събиране на информация от общините за резултатите от въздействието на земетресението и за създаване на организация за незабавна намеса при необходимост.
До момента никъде в страната няма данни за пострадали хора и за нанесени материални щети. /БЛИЦ