39 българи, които се намират на остров Бали, са се свързали с кризисния щаб, създаден от външното ни министерство. Всички те са добре и се намират на сигурно място. Международното летище на остров Бали остава затворено за още 24 часа заради изригването на вулкана Агунг, информира БНТ.
Българско семейство с дете се е намирало на международното летище на острова. Консулът ни в Джакарта Александрина Гигова е оказала възможното съдействие на сънародниците ни и тази сутрин те са отпътували към летището в Сурабая Източна Ява, откъдето ще вземат полет за България. Други двама български граждани, чийто полет е бил отменен, също са били пренасочени към летището в Сурабая, със съдействието на консула ни в Джакарта. Те ще отпътуват към Сингапур, а оттам - за България.

Консулството ни е в постоянна връзка с пренасочените сънародници и следи тяхното придвижване.

"Като дойдох тук, се свързах с нашето посолство и хората подхождат организирано и отговорно към ситуацията. Тук, според мен, е въпрос на лична активност да се свържат с тях, защото от посолството не знаят кой тук е турист и кой живее тук постоянно".

Международното летище на остров Бали остава затворено за още 24 часа заради изригването на вулкана Агунг. Авиационните власти казаха, че въздушните коридори за самолетите са изпълнени с вулканична пепел. От събота вулканът бълва дим на височина няколко хиляди метра, а вече изригва и лава.