Тежка авария - спукана тръба на сондажа, която е от 1958 година, намали налягането и извади от строя гейзера, който е емблемата на Сапарева баня.

103-градусовота минерална вода на гейзера пулсира във висок до 18 метра стълб на всеки 5-6 секунди и е неповторима атракция за жителите на града и туристите, съобщава БНР.

Отстраняването на аварията ще стане най-вероятно утре, технологично ще е много трудно, защото трябва да се работи при горещата вода, която сега е отклонена по друго трасе.

Ще се разчита на помощна и на специализирани звена. Спряна е минералната вода и за всички хотели в града, обясни кметът на общината Калин Гелев:

"Гейзерът по малко блика, но за жалост по-голямото количество вода е долу ниското, в основата и резервоарите не могат да функционират. А гейзерът отвреме-навреме, като има импулс, тя през гейзера излиза водата".

И хотелите няма да имат вода? "На този етап никой няма. Резервоарите бяха пълни, поне уикенда спасихме, през уикенда се работеше нормално, но сега са изконсумирани, от утре ще видим".