Ден, след като 42-годишен мъж от Враца се удави на плаж в Созопол, свидетели на трагедията твърдят, че линейката е пристигнала след 1 час, а на място е липсвала адекватна лекарска помощ. По думите им дефибрилаторът на плажа също не е работел. Мъжът губи живота си, след като влиза в бурните води, за да помогне на спасителите да извадят давещо се дете.  

„За мен спасителите реагираха абсолютно адекватно. Положиха максимални усилия. Когато извадиха мъжа на плажа, започнахме сърдечен масаж. Нямаше лекар. След известно време дойде един чужд гражданин, който се представи за медик. Носеше дефибрилатор, който не беше зареден. Цялостното му поведение показа, че не вижда смисъл да се прави, каквото и да е за удавника”, разказа пред Нова телевизия очевидецът Калина Калева.

„Стори ми се, че спасителите реагираха много бавно. Дълго време го наблюдаваха. За мен мина много, много време. Всички виждахме, че той се удави. И нищо не можехме да направим. Целият плаж беше станал на крака. Беше ужасно нещо. После наистина имаше реанимационни действия, интубираха го, доколкото видях, включиха му система. Линейката дойде много след това. Не знам кое е било адекватно и кое не, но беше ужасяваща ситуация. ”, сподели друг Добромир Пейчевски, друг очевидец.

„Във всяка една ситуация винаги може да се намери пропуск. Дори да е имало такъв той не е бил животозастрашаващ. Пропуска се фактът, че във въпросния ден между втори и трети пост се беше появило едно течение, което периодично е проверявано от спасителите. Случката е започнала именно там. Инцидентът е станал, когато спасителите са били в намален състав заради обедните почивки. По мои преценки са реагирали адекватно”, заяви началникът на Водно-спасителната служба Иван Георгиев.

В същия ден на територията на Бургаска област 7 души се удавиха във водите на Черно море. 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук