Военнослужещи от Военновъздушните сили спасиха от удавяне дете и майка. Това съобщават на фейсбук страницата си от ВВС.

Нещастният инцидент, завършил с благополучен край се случва в центъра на гр. Долна Митрополия на 31.05.2023 год.

Дете пропада в дълбока ВиК шахта пълна с вода. Майката на детето се опитва да го извади и също пропада в шахтата.

Минути по-късно военнослужещите ефр. Данаил Цветанов Петров и редник Веселин Михайлов Вълчев се оказват в близост до мястото и чуват викове за помощ от очевидци на инцидента.

Ефр. Данаил Цветанов Петров и редник Веселин Михайлов Вълчев

Двамата военнослужещи веднага се отзовават и предприемат действия за спасяване на детето, което едва се е държало на повърхността на водата. В сложната ситуация военнослужещите съумяват да действат максимално бързо, адекватно и решително, и успяват да спасят детето.

Едва след като го изваждат, те виждат, че от водата се подават ръцете на неговата майка, която го е държала под водата. С големи усилия военнослужещите успяват да извадят от шахтата и жената.

Уплашени, но живи и невредими пострадалите са били откарани за преглед в гр. Плевен.

На мястото на инцидента г-жа Ваня Николова от Община Долна Митрополия е изказала благодарност на военнослужещите за бързата им, адекватна и животоспасяваща реакция.

Ефрейтор Данаил Цветанов Петров и редник Веселин Михайлов Вълчев са военнослужещи от военно формирование 32040 – Крумово.

В момента са специализанти в 12-та авиационна база и се обучават в курс за придобиване на военна квалификация „Младши сержант – първи модул“.

Командирът на 12-та авиационна база ги поздрави за мъжеството, предприетите бързи и адекватни действия. Благодарение на тяхната решителност и непоколебимост в тази критична ситуация, този нещастен инцидент завърши с добър край и два човешки живота бяха спасени.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук