Служебният министър на отбраната Георги Панайотов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и ръководители на военни структури, свързани с разследването на разбилия се МиГ-29 край Шабла, обявят обстоятелствата, свързани с инцидента, при който загина подполковник Валентин Терзиев.

На пресконференцията е и съпругата му - Димитрина Попова.

БЛИЦ припомня, че преди седмица министър Панайотов обяви, че след като черната кутия на разбилия се самолет е била разчетена в Русия, полетът е възстановен до последната секунда. Той подчерта, че се потвърждават заключенията от доклада на "Военна полиция".

Тогава Панайотов обясни, че инцидентът не е човешка грешка, а причината - загуба на пространствена ориентация, е нещо специфично.

Ето какво е направил последно подп. Терзиев, преди да се разбие в Черно море

Министърът обаче призна, че в доклада е посочена и вторична причина за инцидента и че имало неща, които е могло да бъдат направени по-добре на земята.

"Министерство на отбраната (МО) приключи всички дейности, които по закон трябва и можем да извършим във връзка с проверката около катастрофата. 

Последното, което направихме е да разчетем данните от черната кутия. Полковник Василев присъства на разчитането на черната кутия. А той е ръководител на екипа, изготвил доклада за катастрофата", каза Панайотов.

"МО и Военна полиция свършиха всичко, което е по нашата юрисдикция. Не бе лесно - особено намирането на черната кутия и какво после да се прави с нея", допълни той.

"Ние си свършихме работата, но подполковник Валентин Терзиев не може да бъде върнат сред живите. Той загина при изпълнение на служебния си дълг след успешно изпълнена бойна задача. Аз не го познавах приживе, но гледах негово интервю след участието му в една авиационна демонстрация. Това, което видях бе един български офицер - способен, достоен, патриот, един силен и в същото време много добър човек.

Искрени съболезнования, защото е изключително тежко да загубиш човек като Вальо Терзиев, а той е съпруг, баща, син и брат. Светла му памет.

Разменихме няколко думи с г-жа Попова. Казах й, че сме направили всичко, което можем - за нас истината е най-важната, ние нея търсим, а разследването на Прокуратурата продължава", каза още служебният министър на отбраната.

"Благодаря, че ме поканихме за разяснения, които аз бих искала да знам, а може би и обществото. 

Имам въпрос към полковник Василев - в крайна сметка е потвърдено, че няма техническа неизправност, няма човешка грешка, тогава какво е това "загуба на ориентация"? Защо това не се води пилотска грешка и какво означава?", попита вдовицата на подполковник Валентин Терзиев."Това се получава поради особеностите на организма. Бих казал, че е пилотска грешка, ако пилотът е осъзнавал в каква ситуация е и след това да предприеме грешка. Ние мислим, че до последно той не е знаел какво предстои, тъй като в последната секунда той започва стандартен доклад. Ако е знаел, че е в аварийна ситуация, то той нямаше да направи това", каза полковник Василев.От думите му стана ясно, че са разгледани и всички други документи - в 4 насоки, които са извън погледа. Но къде се намират тези документи той не знае. 

"Част от документите са във Военновъздушните сили, а други са в Прокуратурата - там са всички документи за учението", уточни служебният министър на отбраната.

"Не са открити нарушения, пряко съпътстващи инцидента", каза полковник Василев, който поясни, че има и три съпътстващи причини, които са разглеждани: 

  • неправилна преценка на групата на земята за насочване
  • неправилна преценка на пилота
  • особености на полета в нощно време.

"Пилотът няма по какво да се ориентира нощно време, той може само по приборите са се ориентира", допълни той.

"Зрителна илюзия, че е хоризонтален полет – заради това си мислим, че може да има и отклонение на вниманието на пилота", каза полковникът.

"Христо Гаджев от ГЕРБ е поискал копие от документите, а ако аз ги поискам ще ми бъдат ли дадени", попита вдовицата на пилота.

"Презункцията е, че разполагайки с тази информация те ще информират обществото. Има класифицирана информация – няма как всичко да представим", уточни служебният министър, който каза на вдовицата на пилота, че ако му изпрати писмо, то той ще попита Прокуратурата и ще и даде тези документи, които не са секретни

"Започването на завоя на дясно с висока скорост - над 900 километра в час, води до прерастването на ситуацията в аварийна. Пилотът не е предприел необходимите действия и това е довело до прерастване на ситуацията от аварийна в катастрофална.

Няма да кажа кой е бил ръководител, тъй като по закон ни е забранено.

Неправилна преценка от групата за насочване - така го формулирах аз в своя доклад", поясни полковник Василев и допълни:

"Мишената започва да пада по-бързо, така се получава дефицит от време и височина за пилота, който може да му стигне, а може и да не му стигне. Считам, че тези неща не са били налице, а просто имаме загуба на преценка от страна на пилота".

"Аз като министър мога да търся виновни, след като Прокуратурата си свърши работата", каза служебният министър в отговор на въпрос няма ли да бъде наказан ръководителят на учението.

"Не се срещам за първи път с Г-жа Попова. За съжаление първата ни среща бе на погребението на подполковник Валентин Терзиев. Преди това питах удобно ли е да отида в Асеновград и да поднеса съболезнования. Казаха ми -да. Отидох при майката и брата на Терзиев, а Г-жа Попова не бе там, тъй като е била по това време на работа", призна още Панайотов.

Той призна, че е имало случаи, в които пилоти отказват да изпълняват поставените им задачи. Даже такъв е имало и вчера.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!