Най-малко 33-ма мигранти се удавиха при опит да прекосят Ламанша от френския към английския бряг, съобщи Агенция Франс прес. 

Новината бе потвърдена и от британските власти, пише БНР.

Инцидентът е станал недалеч от френското пристанище Кале при преобръщането на лодката на мигрантите в студените води. Бреговата охрана е успяла да спаси само част от мигрантите. Сред загиналите са пет жени и едно дете. Арестувани са четирима трафиканти на хора.

Френският премиер Жан Кастекс заяви, че случилото се е трагедия, а загиналите са жертва на престъпни трафиканти на хора.

Британският премиер Борис Джонсън ще председателства среща на Комитета за извънредни ситуации „Кобра“, заяви негов говорител.

Информационните агенции съобщават, че днес е бил много активен ден за пресичане на Ламанша от мигранти с малки лодки. Общо около 25 лодки са направили опит, някои от тях са стигнали до Доувър, където са били поети от имиграционни служители.

Рекорден брой мигранти пресичат Ламанша от Франция за Великобритания  тази година – до момента те са три пъти повече отколкото за цялата 2020 година.