Гранична полиция в Гюргево залови при акция срещу незаконната миграция десет сирийски граждани и турчин, които са се опитали да влязат нелегално в Румъния, след като са преминали с лодка река Дунав от Русе, съобщава Русе Медиа.

На 17.11.2021 г. около 19:45 часа граничарите от Гюргево забелязали с помощта на термовизионна камера хора, които се придвижват от румънския бряг на Дунав към вътрешността на страната.

Веднага е започнаха акция, при която групата от единадесет мъже е открита на границата между окръзите Гостину и Гюргево. Те се качвали в паркиран на пътя автомобил, управляван от друг мъж – 53-годишен турски гражданин.

При проверките е установено, че десет са сирийци, а единият е турски гражданин, на възраст между 14 и 36 години. Мигрантите са обяснили, че са прекосили река Дунав от района на Русе с моторна лодка.

Пристигайки на румънския бряг, са продължили пътуването си до GPS местоположение, откъдето с автомобил да бъдат транспортирани до западната граница на Румъния.

Съгласно румънско-българския протокол, единадесетте чужди граждани са били предадени на представители на българската гранична полиция, за да продължат разследванията и да разпоредят необходимите законови мерки. Спрямо турския гражданин, водач на автомобила, е взета мярка за неотклонение арест за 30 дни от съда в Гюргево.