В сряда привечер е изплувало тяло в канала море – езеро във Варненския залив, което, след извършване на разпознаване, е установено, че е на изчезналия на 31 май Димитър Петков от Каолиново, научи БЛИЦ.

През вчерашния ден наш репортер проведе редица разговори с майката на Митко – Светлана Димитрова, и с най-близкия му приятел Жоро, с когото поддържали редовно връзка. Двамата разкриха пред медията ни факти и обстоятелства около изчезването на 38-годишния мъж.

Митко е диагностициран като биполярен преди повече от 20 години. Подлаган е на клинично лечение на няколко пъти, а също така и редовно е приемал медикаменти. Психическото му заболяване не му е пречело да води нормален живот и да има приятели. Никога не е бил агресивен, напротив – усмихнат и приветлив, добра компания. 

Последно е работел в „Напоителни системи“ в Шумен, но се оплаквал, че работата му тежи и иска да напуска. Подал си предизвестието и в края на май бил освободен от работа.

„Или отивам в София, или за мен няма живот. Всичко или нищо! За мен живот в Шумен няма“ – това казал Митко през последните дни на няколко пъти на приятеля си Жоро. Според близките на Димитър той не е имал ясно изразени суицидни мисли, нито пък е заявявал в прав текст, че има намерение да посегне на живота си, но подтекстът на думите звучал точно така.

След като напуснал работа, Димитър се прибрал в Каолиново. Майка му решила за всеки случай да запази квартирата му в Шумен, защото смятала, че той може да размисли и да реши да си намери нова работа в града. По отношение на преместването в София била скептична заради евентуалните трудности по намиране на квартира и работа предвид здравословното състояние на сина си.

На 31 май Светлана Димитрова имала служебен ангажимент в Шумен, а Митко й казал, че също иска да се разходи до града. Майка му го закарала със служебната „Нива“ до едно кафене, а тя тръгнала по задачи.

„Чухме се към 11 часа и ми каза, че пие кафе в „Арена“-та. После се чухме в 18:40 и ми каза, че смятал да ходи на гости при приятели. Зарадвах се, че има с кого да общува, но не го питах къде ще ходи, за да не бъде изтълкувано, сякаш искам да контролирам живота му. Само се пошегувах: „Е, с празни ръце ли ще отидеш?“, а той ми каза: „Ще купя едни кюфтета, домати, краставици…“

Това е последният разговор между майка и син.

На следващия ден, 1 юни, тя решила да му звънне, защото имали негласно споразумение, като не са заедно, да се чуват сутрин и вечер. При повикването в 11:40 обаче установила, че телефонът е изключен.

На следващия ден Димитър Петков бил официално обявен за издирване. Оперативни работници изискали справка от мобилния оператор и от нея станало видно, че още на 31 май Митко бил напуснал Шумен.

Но не поел към София, както се канел, а тръгнал към Варна, по всяка вероятност с влак.

И преди време, когато настъпвали кризи в психическото му състояние, той „бягал към Варна“, както казва майка му Светлана. Там той имал дама близки приятели, но никой от тях не го бил виждал или чувал. Всъщност последният установен по разпечатките разговор бил с майка му Светлана.

Така в продължение на седмица издирвачите се опитвали безуспешно да влязат в следите на Митко. До вчера…

Когато, за жалост, в канала на Варненския залив изплувало тяло, което категорично отговаря на описанието на изчезналия 38-годишен мъж, научи БЛИЦ.

Независимо от състоянието на трупа, който според първоначалния оглед на съдебните медици бил престоял във водата около седмица, характерните белези подсказали, че той е на Димитър.

Голяма татуировка на врата – старият държавен герб – на Народна република България, откритият телефонен апарат Xiaomi, както и смартчасовникът Huawei, всичко това сочело, че става въпрос за същото лице.

При извършеното разпознаване на тялото, роднини на Димитър Петков са потвърдили, че това е той. 

Митко е единствено дете на майка си. Баща му е покойник, починал миналата година.

Очаква се да бъде образувано досъдебно производство за установяване на причините за смъртта на Димитър Петков.

БЛИЦ изказва съболезнования на семейството и близките на Митко!

Орлин ФИЛИПОВСКИ, БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук