Вчера Делян Пеевски започна предизборната си кампания като водач на листата на ДПС във Велико Търново, пише "Труд".

Пеевски проведе много и различни срещи със симпатизанти на движението и общественици както в старопрестолния град, така и в близкия Свищов. Срещите бяха отразени в медиите, като Пеевски заяви подкрепата си за по-голяма децентрализация на общините и обеща да работи за хората, за младите и тяхното оставане в страната. За повече възможности за тяхната професионална реализация в родината.

А казаното от бъдещия депутат на ДПС винаги се приема сериозно от хората, защото той никога не е говорил празни приказки. Просто Пеевски се захвана отново с това, което умее най-добре – правенето на политика. Няма съмнение, че неговото активно участие в предизборната кампания ще се отрази положително на резултата на ДПС и ще консолидира симпатизантите на партията. Както и няма съмнение, че участието му е трън в очите на политическите му врагове, като този му ход, да се върне в политиката, ги постави в ступор и без идея за реакция.

На излизане от срещата в Свищов Пеевски беше пресрещнат от местния журналист Симон Милков, който му зададе няколко въпроса. Въпреки неочакваната поява на интервюиращия, без видими емоции и в добро настроение, бъдещият депутат на ДПС отговори, че няма никакъв спор с Божков, че не е участвал в проекта „Лафка“, че не стои зад Гешев, Борисов или ГЕРБ, а още по-малко зад проекта на Кирил Петков и Асен Василев и най-важното – посочи кой е истинският олигарх в България.

Това е Иво Прокопиев, създателят на кръга „Капитал“ и настоящият задкулисен началник на лидера на „Да, България“ и „Демократична България“ Христо Иванов. Последният от своя страна също е кандидат за депутат от район Велико Търново. Да, в предизборната кампания в старопрестолния град ще бъде наистина интересно в следващия месец. Пеевски заяви също, че именно Прокопиев стои зад новия проект на Петков и Василев, както и че отсега нататък ще бъде ежедневно в Народното събрание, от където ще води своята битка с родната олигархия.

В същото време политическото прокси на Прокопиев Христо Иванов се срещна в Силистра с около пет-шест симпатизанти. Рехавата група по посрещането видимо разочарова Иванов и вгорчи настроението му. Още по-вгорчено ще му стане, когато най-накрая осъзнае, че след вчерашната предизборна обиколка на Пеевски окончателно приключиха политическите опити на Иванов да се катери по гърба на депутата от ДПС и по този начин да търси публична лeгитимация.

Приключи „анти-Пеевски“ говоренето и разпространяването на всякакви манипулации и откровени лъжи по негов адрес, използвани постоянно от Иванов, а отскоро и от новите „месии“ Петков и Василев, когато няма какво друго политическо послание да направят. Защото Пеевски вече е на терен, реален човек, а не измислен от Прокопиев медиен образ, изрисуван изцяло в черни краски - както Пеевски сам се изрази в импровизираното интервю .. „10 години Прокопиев ме рисуваше с четчицата като олигарх“.

Защото когато си реален, когато хората могат да те видят, да говорят с теб, а с това и да си създадат собствено и независимо мнение, вече манипулациите от страна на медиите и политическите проксита на Прокопиев няма как да намерят благодатна почва.

По всичко личи, че Прокопиев и служителите му са изплашени от връщането на Пеевски в политиката. Затова и започнаха да развиват тезата, че като санкциониран по „Магнитски“ не можел да участва в изборите, или че бил гражданин на Обединените Арабски Емирства, което също е пречка за участие. И така нататък. Или, че с този ход Пеевски и ДПС арогантно провокирали обществото и показвали, че не им пука.

Нищо подобно. Ако разчетете правилно събитията, ще разберете, че им пука, и именно заради това Делян Пеевски се завръща в политиката. Защото не се чувства виновен, както и за да докаже, че американската администрация зад Океана е била целенасочено заблудена с десетки доноси и лъжи, чието родно авторство е напълно известно.

Присвоилите си етикета „ние сме хората на Америка“, Прокопиев и неговите протежета от години доносничат в американското посолство срещу своите политически или икономически опоненти и неудобни лица. Публична тайна е, че до голяма степен тяхното говорене формира официалното мнение на „Козяк“ и това не е от вчера. И срещу двулично поведение на родната олигархия единственото противодействие е да не се скриеш, да не се уплашиш и да не избягаш, а да застанеш изправен и да се бориш за правотата си. Именно това показва сега Пеевски с кандидатирането си за депутат. Показва, че няма да се скрие, а ще бъде на терен и ще се бори.

Противно на очакванията на кръга „Капитал“, че осигуреното с тяхното дейно участие санкциониране по „Магнитски“ ще го извади окончателно от шахматната дъска. Какъвто ще да е Пеевски, добър или лош, едно не може да му се отрече – че е смел и отговорен млад човек. Отговорен, както за себе си, така и за хората, които му имат доверие. Кой друг, след медийната помия, изливана върху него от години, а още повече след санкцията по „Магнитски“ и крайно агресивното поведение на контролираното от Прокопиев служебно правителство, ще намери сили да се изправи и да се бори. Поради това никак не е случайно, че цялото ДПС, от председателя и евродепутатите на партията до редовите членове, скочи да го брани от манипулациите и лъжите. Само за човек, когото наистина ценят, могат да скочат така, с убеденост и желание.

Днес вече няма никакво значение какво пишат или говорят прокситата на Прокопиев по адрес на Пеевски. Според Кирил Петков всичко било „ясно“ за Пеевски, всичко за КТБ, ББР и прочие.

Петков явно говори, просто за да каже нещо, а постоянното прескачане от тема в тема при него може да е и болестно състояние. Какво ли въобще му е ясно на този смешен човек, който дори не знае собствено чий гражданин е, български или канадски. И месеци наред разиграва цялата държава законен министър ли е или не, както и всичките издадени от него актове в сила ли ще останат или ще бъдат отменени. И който убедено твърдеше, че Пеевски имал кредити от държавната ББР, но после се наложи на признае публично, че такива няма.

Подобно на казуса с КТБ, при който медиите на Прокопиев години наред твърдяха същото, но и там се оказа, потвърдено официално от синдици и институции, че Пеевски и негови фирми нямат невърнати кредити от фалиралия трезор. Или пък Методи Лалов, според който Пеевски бил символ на завладяната от задкулисието държава, затова номинирането му от ДПС за депутат било истинска провокация и неуважение ....  

Само че пропуска да поясни, с какво точно е „символ“, защото Пеевски няма медии (продаде ги), не участва във властта и управлението на държавата и няма влияние в съдебната система. Или Пеевски е „символ“ на завладяната държава само според изтърканите клишета и недоказаните твърдения на кръга „Капитал“.

За разлика от него създателят на олигархичната групировка „Капитал“ Иво Прокопиев има свои министри във всеки един кабинет още от времето на Иван Костов та до момента. Същият скрито управлява двете политически формации „Да, България“ и „Демократична България“, а също и стои зад новия проект на Петков и Василев „Продължаваме промяната“. Същият забогатя на гърба на държавата с „покупката“ на „Каолин“, подарен му за без пари от кабинета Костов. Същият контролира целия мейнстрийм, по негови собствени думи и може да манипулира грубо медийната информация, което му позволява да менторства над обществото и да очерня всеки свой опонент. Същият контролира съдилищата чрез председателя на ВКС и личен негов приятел Лозан Панов и чрез грантово зависимия „Съюз на съдиите в България“, поради което и съвсем не случайно бе скандално оправдан за далаверата „ЕВН“.

И това е само част от житието битието на Иво Прокопиев, но напълно достатъчно да го охарактеризира като олигарх. Именно със своите властови и медийни позиции Прокопиев управлява вече десетилетие задкулисно държавата, представяйки се за бял и чист бизнесмен, безкористен привърженик на правото и демокрацията, за когото политиката е мръсна дума.

„Мръсна“ само за пред хората, а отзад се възползва от политическото си влияние за личните си бизнеси и интереси. За да се скрие всичко това от общественото внимание обаче бе нужно още нещо - да се създаде един удобен и универсален обществен враг. И такъв беше създаден с помощта на медиите, за да се скрие Прокопиев зад гърба му и да насочи към него целия публичен интерес. Именно за такъв измислен образ на обществен враг през последните години бе нарочен Пеевски, а стотиците медийни манипулации на прокопиевите протежета затвърдиха отрицателния му образ.

Ще повторим отново заявеното вчера от самия Пеевски, което обобщава всичко ... „10 години Прокопиев ме рисуваше с четчицата като олигарх“. Да, Прокопиев изрисува измисления образ на обществения враг Пеевски, създаден да бъде обвиняван за всичко случващо се в държавата и зад когото да се скрие истинското задкулисие, командвано именно от същия Прокопиев.

Това е простата истина, разказана накратко. Уважаемият читател може да вярва в нея или не, но ако се потруди да анализира безпристрастно фактите, същата истина неминуемо ще излезе на бял свят.