Политическите сили ще си пазят силите за местните избори през есента, включително и финансовите. Това обясни пред БНР доц. Александър Христов, Център за анализи и кризисни комуникации.

"Всяка от партиите ще се постарае да извади компромати-това е лесно и евтино. Спецификата на ситуацията обаче е такава, че за лидерите на първите 2 вече са вадени достатъчно компромати".

Ще видим една сравнително постна предизборна кампания, прогнозира той. 

"Може да има акции от типа на фойерверките. Политическите сили няма да имат възможността да инвестират много в достигането до хора, които до този момент не са убедени".

Колкото по-често се правят избори, толкова повече избирателната активност намалява, посочи още доц. Христов

"Не можеш да убедиш някого да направи нещо. В определени кръгове се проявява ярост и се твърди, че непременно трябва да се гласува. Трябва да имаме свободата да решим дали да го правим. Това е все едно да насилваш някого да се ожени. Ами ако няма за кого? Трябва да има кампания за насърчаване на избирателната активност, но не по време на избори".

Когато се опитваме да изберем по-малкото зло и много хора дадат гласа си за него, то става голямо, обясни още доц. Христов. 

"Има такива примери за партии-еднодневки. Оказва се ,че са едни балони, обиращи някакъв моментен вот. Случаите са много. Слави е такъв, Бареков –също".

Идеологически всеки един от нас може да пасва на определена политическа сила или определен набор от кандидати, но като погледне хората, чисто имиджово, да не иска да е съпричастен с тях, каза още той.

Цените, инфлацията, кризата и войната са важните думи и теми, обясни Александър Христов. 

"Към тях трябва да добавим и темата за еврото".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук