Ние ще сме първи. Ние сме абсолютно мобилизирани, единствената формация, която води реална предизборна кампания. Извън това кой е първи и втори, не сме в ситуация да избираме добрия вариант, а възможния. Възможният вариант в следващото Народно събрание да се избере непартийно редовно правителство. Това заяви пред БНТ кандидатът за народен представител от Коалиция ГЕРБ-СДС Тома Биков. 

Нямаме проблем с липса на правителство, може да имама служебни още 20 години. Проблемът е, че нямаме Народно събрание. За да има парламент, трябва да имаме редовно правителство, каза още Биков. 

Той определи това като "технически акт на избиране на редовно правителство с определени условия и договорки". "За всеки свой законопроект правителството да търси подкрепа от политическите сили. Обърната конструкция на това, което сме виждали досега", обясни Биков. 

По думите му, в ГЕРБ има разбиране за всякакъв тип формули.

"Не изключваме нито една. Това правителство нека не наричаме, експертно, непартийно. Нека го наречем антикризисно. Рискова формула е, но сме стигнали дотам да нямаме много полезни ходове. Имаме вътрешно убеждение, че трябва да се положат усилия за преодоляване на големи разделения в обществото", посочи още кандидат депутатът. 

Тома Биков коментира и доклада на финансовото министерство. По думите му, в него се казва, че "ако бъде продължена политиката на Асен Василев, ще се стигне до заем от МВФ и невъзможност на държавата да изпълнява задълженията си".

"Това, което се случва, се случва 2 години, а не на пресекулки през 4 месеца. Това е цялостен период. 2 години, в които България загуби финансовата си независимост. Г-жа Велкова няма избор. Тя трябва да каже, трябва да внесе бюджет. Да каже или внасям бюджет с 7, или с 3% дефицит. Решението е да видим самия бюджет. Това означава генерална промяна на политиката. Г-н Василев продължава да шарлатанее, да обикаля страната и обяснява, че има 16 милиарда във Фискалния резерв. За 2 месеца сме изхарчили 6 милиарда от този Фискален резерв – от февруари досега", посочи още той. 

ГЕРБ не биха подкрепили финансовата политика на Асен Василев, стана ясно от думите му. 

"Въпросът за бюджета е важен в тази сложна ситуация. Ние не можем да си позволим да сме безотговорни. Дали ще има редовно правителство, което да поеме отговорност за управлението на публичните финанси, или ще продължим в предизборна обстановка да приемаме бюджети – другият фактор, който ни доведе дотук. Нямам надежда, че в предизборна обстановка ще приемем по-добри бюджети.

Рискуваме да задълбочим тази ситуация и да я доведем до финансов крах. Мерките са казани от Велкова. Не бива да се увеличават данъци, но имаме разпасана Национална агенция за приходите. Девалвирането на НАП започна от г-н Румен Спецов, доведен отнякъде, незнайно какъв с абсолютно съмнителна репутация.

Първата антикризисна мярка е да направим така, че Асен Василев да не участва във взимането на решения за публичните финанси на България. Не сме склонни да подкрепяме авантюри и шменти-капели, каквито видяхме достатъчно в последните 2 години. Предложиха ни 10 точки. Това ли да подкрепим? Празен чек. Не бихме подкрепили подобно нещо", коментира още кандидатът за народен представител.