Цената за купен глас на предстоящите избори е над 100 лева, но заедно с това се предлага опрощаване на дългове, на вноски по бързи кредити, осигуряване на хранителни продукти или някакви социални услуги. Това стана ясно от думите на главния секретар на МВР комисар Петър Тодоров, който бе запитан дали цената наистина вече е 150 лв. 

Безпрецедентната ситуация, спретната от ромския клан от боя в Девин, се заплита

Безпрецедентно: За първи път в ефир се случи това! Ромски клан от боя в Девин показа... СНИМКИ

Според него досъдебните производства вече са 2,5 пъти повече и МВР е мобилизирало целия си наличен ресурс за предотвратяване на корпоративния вот.

"Профилактиран е контингентът, извършващ тези престъпления, работи се активно, за да се ограничи това грозно явление - уточни той. - Няма да коментирам дали всички партии го правят, това ще се разбере след вота по преписките, тогава ще стане ясно коя политическа сила е причина за дадено досъдебно производство", каза главсекът, цитиран от БНР.

На въпрос, свързан с отпуснатите от ЕК 600 млн. евро за спаряване с мигрантския натиск, той уточни, че за Комисията българо-турската граница е приоритетна.

"Ако броят на недопуснатите в страната през 2019 г. е 7500 души, през 2020 г. те са 14 хил., през 2021 г. - те са 25 хил., а за 2022 - 168 хил. Тези средства ще бъдат отпуснати за техника, оборудване, камери, сензори, транспортни средства, щатове. За последните 10 години са съкратени 2 хил. щата. Сега ще бъде финансирано разкриването на допълнителни 2 хил., но ще отнеме време тези хора да бъдат обучени", заяви главният секретар на МВР. 

Според Тодоров 110 км от граниата не са технически осигурени и се пазят само с жива сила.

"Останалите 200 км имат някакво техническо осиуряване, но то трябва да се подобри и там да има нови служители, защото сега ангажиментите се поемат от командировани", посочи още той.

Според него за да се пресекат каналите за нелегален трафик на мигранти са необходими усилия в две посоки. 

"За да се ударят горните нива на тези организирани престъпни групи е необходимо съдействието и на други страни", отбеляза комисар Тодоров и допълни: "Имаме група с Турция, Сърбия, Австрия, като стремежът на министър Демерджиев е да се създаде група и с Европол и засегнатите страни по трасето". 

"Второ, наказанията в НК са изключително занижени.

Ако за м.г. имаме 3000 присъди, от тях само около 150 са ефективни, като те са до 5-6 месеца, а в съседните държави се налагат десетки години ефективно излежаване в затвора - съобщи още главният секретар на МВР. - Предложихме още през ноември да се направят промени в тези текстове, но това не се случи, дано бъдещият парламент реши тази задача", каза гласекът.

Според комисар Тодоров битовата престъпност се е повишила с 2,5%, защото е нараснала с 4% разкриваемостта.

"Ние сме търсели тези престъпления, констатирали сме ги и са образувани бързи производство, но тезата, че има ескалация на битова престъпност - е политическо говорене - бе категоричен още той. - При телефонните измами също имаме добри резултати. Имаме задържане на предходни нива и повишаване на разкриваемостта", каза комисар Тодоров.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук