Докато ДПС беше на власт, дългът на държавата се намаляваше с по 2 милиарда на година. Сега се очаква да нарасне с 15 милиарда, ако продължаваме с политическата криза.

Това заяви лидерът на партията Мустафа Карадайъ на предизборна среща в Разград. На нея присъстваха зам.-председателят на ДПС и водач на листата в областта Ахмед Ахмедов, евродепутатът Искра Михайлова и експертът по социална политика Хасан Адемов.

Карадайъ даде и конкретни числа на държавния дълг за 22-годишен период.

Когато ДПС влезе във властта заедно с НДСВ дългът беше над 17,5 милиарда. В края на 2008-ма година той беше 1,5 милиарда, което означава, че за 8 години държавата е върнала 16 милиарда.

По време на управлението на ГЕРБ дългът нарасна отново и в края на 2020 той вече беше над 21 милиарда, т.е. едноличното управление докара по 2 милиарда нови задължения годишно. Случайните минувачи в политика дойдоха с обещанието да разградят модела ГЕРБ, но се оказа, че той се върна в още по-лош вариант, каза Карадайъ.

Най-бедната страна в ЕС не може да се възползва от средствата, които ЕС отделя за възстановяването на европейските икономики. Нито План за възстановяване и устойчивост имаме, нито европейски програми, добави лидерът на ДПС и припомни че още преди 3 години партията поиска експертно управление, което да напише програмите, за да може бизнесът да се възстановят от ковида и икономиката да се развива.

ГЕРБ не успя да напише Плана за възстановяване и устойчивост, а случайните минувачи се опитаха да го направят само в лична изгода на един олигарх, ваш съгражданин, каза Карадайъ на срещата във Разград.

Той акцентира, че основните теми днес са инфлацията, бедността, високи цени, работните места, доходите.

Това е дневният ред на хората, които ние ще пренесем като дневен ред в парламента. Радвам се, че откакто 1 седмица ние говорим за това, вече сме чути и от политическите ни опоненти, които също започнаха да говорят за дневния ред на хората, а не за техния дневен ред, който включва омраза и разделение. Това означава, че кампанията, която правим е успешна, заяви Карадайъ.

Лидерът на ДПС даде и формулата, за да спре обедняването:

"Имаме нужда от разум, за да сканираме, анализираме и оценим параметрите на икономическата, социалната и политическата ситуация, както и за да намерим разумното решение. Също така да поемем отговорност за реализиране на решенията в реалния живот. Трябва и диалог не само, за да постигнем съгласие и обединение, но и защото това е единствения начин да намерим политическата формула за решаване на проблеми за хората и държавата.".

Карадайъ благодари на структурите на ДПС за организиране на дарителската кампания за опустошителното земетресение, както и на всички българи, които участваха в нея. Заяви още, че очаква в Разград ДПС да има най-малко трима народни представители, а в 49-тото НС – поне 49 депутати.

Той каза още, че както ДПС е показало, че може да обединява в трудна ситуация, чрез състрадание и милосърдие, така е уверен, че партията ще се мобилизира и ще застави  политиците да правят диалог и да излъчат кабинет, който да решава проблемите на хората и държавата.

За нас от Движението за права и свободи разговорът с всеки един от вас е най-важното нещо в тази кампания. Аз знам, че вашите кандидат-депутати са непрекъснато сред хората. Знам, че вие - активът, елитът на ДПС, сте непрекъснато сред хората. Слушайте ги, чуйте ги. Дневният ред на хората, трябва да стане дневен ред на Народното събрание, призова Искра Михайлова.

Правило номер едно – ако вие не следите дневния ред на хората, уважаеми кандидат-политици, вие сте никой. Без хората, без тяхната подкрепа, без тяхното доверие, без тяхното желание да получат от нас подкрепа, ние сме никой. И това е верую за Движението за права и свободи, допълни тя.

Свършихме доста работа. Направихме така, че всички български граждани да имат възможността изпълнят своите конституционни задължения и да гласуват - който иска с машина, който иска чрез хартия. Направихме така, че нашите деца да имат безплатни учебници в своето средно образование, припомни Ахмед Ахмедов.

Направихме така, че минималната заплата да е 50% от средната за страната, изтъкна още зам.-председателят на ДПС.

След 33 години, времето, прекарано в затвора от нашите братя и сестри, които дадоха своята свобода за демокрацията в България, вече се зачита за трудов стаж, посочи Ахмедов. И допълни: "Направихме така, че да продължат помощите за бизнеса и за уязвимите групи.".

Всеки месец се тегли по 1 млрд. външен дълг. Пенсиите се финансират с дълг. Не с осигурителни вноски, както е традиционно, подчерта д-р Хасан Адемов. И заяви: "Вече половината от пенсиите идват от данъци, отиваш, купуваш скъпото сирене от магазина, плащаш ДДС, за да получиш този размер на пенсиите. Не може да има такава система.".

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук