"Много ясно казах, че 12 млн. лева ще бъде бюджетът на Централната изборателна комисия (ЦИК). А за изборите за момента са заделени 87 милиона", това обясни заместник председателят на Централната избирателна комисия Росица Матева пред БНТ.

Тя обясни, че членовете на ЦИК нямат притеснения за организирането на изборите.

"Малко изпреварваме събитията, тъй като почнахме да се притесняваме дали има достатъчно хартия преди да са насрочени изборите. Ще има хартия, мисля, че го заявихме достатъчно ясно. Ще има и защита. Всичко е наред", каза тя.

Според нея трябва се прави разлика между манипулация и грешка. Тя потвърди, че се правят много грешки от секционните комисии.

"Сега машинните бюлетини, които се отпечатват след като гласува всеки избирател, ще се броят на ръка.

Промяната на разпределението на мандатите няма да бъде в полза или ущърб на някого", смята Матева.

"Това отразява данните на населението и би трябвало така да се изчисляват мандатите и представителността в парламента", коментира тя.

"Много ще разчитаме на отговорността на РИК и особено на секционните комисии, защото те произвеждат изборите", обърна внимание зам.-шефката на ЦИК.

Тя изрази надежда, че няма да има много грешки в попълването на протоколите и съответно да има дълги опашки за предаване на изборните книжа. А в предходните години те са се дължали на невнимателно четене и бързане да се попълнят протоколите.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук