Поредните парламентарни избори са само след седмица. Каква кампания видяхме?

"Постна кампания е, но е обяснимо от гледна точка на това, че е пета поред. Няма особен интерес от страна на избирателите, партиите са изтощени, политиците също. Няма какво повече да предложат като идеи, защото не са управлявали, няма и пари. Те са изтощени откъм финансови средства за правене на кампании", каза политологът Георги Киряков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според социолога Юлий Павлов кампанията не е спирала и когато е имало редовно правителство.

"Абсолютно погрешна е, защото тя през цялото време е насочена към твърдите избиратели. Това е противно всичко, което пише по учебниците. Кампаниите се водят, за да се привличат колебаещи избиратели", допълни той.

Киряков смята, че партиите не са разширили "арсенала" си, за да могат да привлекат вниманието на различни хора.

"Правят се някакви срещи в някакви зали с фенове. Те така или иначе би трябвало да гласуват за тези партии. Ако те не могат да привлекат собствените си фенове, значи са приключили. Противник съм на тези затваряния в зали и срещи с избиратели, това е безумие, което продължава от 90-те. Има кампании, които не са физически", подчерта политологът.

Павлов цитира проучване на Центъра за анализи и маркетинг за политически нагласи в България, проведено в периода 16-19 март, 2 седмици преди изборите, сред 1201 пълнолетни българи, чрез стандартизирано интервю лице в лице.

"Един от въпросите в проучването беше "Трябва ли правителството да наложи таван на цените". 83% казват "Да". Така че служебното правителство започна действия в тази насока, като, разбира се, това е таван на надценките, а не таван на цените. Но когато направим разбивка на партиите, дори и тези, които се самоопределят като десни, привърженици на ПП-ДБ, ГЕРБ, над 70% са за това. Така че хората не се интересуват от експертните оценки", поясни социологът.

От проучването става ясно, че едва 42% от българите са решили за кого да гласуват.

"Не е малко, въпреки всичко, което говорим и постната кампания, липсата на послания и умората на политиците - пак е добре, че 42% са решили да гласуват. Аз си представям, че 30% са решили да упражнят правото си на вот. Може и до 50% да стигне избирателната активност. Има си и един процент от хора, които не гласуват", добави Георги Киряков.

Юлий Павлов очаква избирателна активност колкото на предишните избори, но смята, че е възможно и да е по-ниска.

Попитан какъв фактор се явява местният вот за тези избори, Киряков отговори: "Две хипотези има - едната е, че заради местния вот може да не се стигне до съставяне на редовно правителство, другата е, че въпреки местния вот трябва да се състави правителство и че е наложително заради многото задачи, които не могат да бъдат решени от служебното правителство. Най-добре е да има кабинет с ПП-ДБ и ГЕРБ."

Социологът затвърди думите му, че с тях може да се състави единственото възможно правителство.

"Това не се харесва нито на твърдите избиратели на "Продължаваме промяната", нито тези на ГЕРБ. Нашите изследвания показват точно обратното - 2/3 предпочитат този вариант, пред това да има нови избори. Хубаво е партиите да се вслушат в своите избиратели и да намерят някакво решение", каза още Юлий Павлов.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук