България е пред нови предсрочни парламентарни избори. На 2 април ще гласуваме за новите 240, но дали те ще успеят да сформират редовен кабинет? Темата коментираха пред Нова тв политологът Татяна Буруджиева, социолозите Евелина Славкова и Кольо Колев, както и юристът и бивш депутат Николай Хаджигенов.

Според Евелина Славкова служебните кабинети вече са надскочили функциите, които са им отредени, и те вече управляват. Тя сподели три варианта, които, по думите ѝ, са възможни като развой на политическата ситуация у нас след вота на 2 април. Единият е коалиция между ГЕРБ, ПП и ДБ, която обаче била малко вероятна.

„Вторият сценарий е т. нар. „хартиена коалиция”, която беше поставена на масата – ГЕРБ, ДПС и БСП. Това е обществено неприемлива коалиция”, каза още социоложката. Третият вариант за развой бил нови предсрочни избори наесен.

И Кольо Колев, и Татяна Буруджиева смятат, че има връзка между предсрочните избори и тези за местна власт, въпреки разликите помежду им.

„Едно е да правиш местни избори, когато държиш централната власт, съвсем друго е, когато си в опозиция и трето е, когато служебно правителство прави местни избори”, коментира Колев.

Гостите коментираха и темата дали страната ни може да се превърне в президентска република.

„Това, че има служебни правителства, и ги назначава президентът, не ни прави президентска република. Да, те изпълняват волята на президента, но пък това зависи от нас, гражданите, и от някои политици това да не се случва”, заяви адв. Хаджигенов.