"Първият и големият въпрос е какви са очакванията на хората, все по-голям е делът на онези хора, които очакват да се състави кабинет. Тогава когато в социологическите изследвания се проучват тези нагласи, много е важно какъв въпрос се задава. 

77% от избирателите на ГЕРБ, които са казали, че ще гласуват, предпочитат експертен кабинет. Но тези от "Продължаваме промяната" 65% казват, че предпочитат такава форма на кабинет пред предсрочни избори", каза политологът проф. Румяна Коларова пред България Он Еър.

Според нея политиците ще трябва да платят много висока цена, ако не се опитат да съставят правителство.

"За мен ключът продължава да бъде в малките партии - тези, които са на границата за влизане в парламента. Колкото повече от тях влезе в НС, толкова по-лесно ще се сформира мнозинство, което пак ще излъчи някакъв кабинет. Много трудно бих могъл да видя в едно мнозинство ГЕРБ и "Продължаваме промяната", поне от днешната конфронтация на тези политически сили. И разбира се, жизненоважната функция на отричане на ГЕРБ за "Продължаваме промяната", сподели политологът доц. Стойчо Стойчев.

Той смята, че залогът за "Продължаваме промяната" е да спечелят София: "Ще се държат настрани от участие в изпълнителната власт до местните избори, тъй като това ще им натрупа негативи така или иначе. Но колаборация с ГЕРБ си мисля, че е трудно приемлива за "Продължаваме промяната"."

"Продължаваме промяната" ще загубят местните избори, ако не направят компромиси и правителство. От тази гледна точка - те нямат избори. От двете партии, които в момента формират коалицията ПП-ДБ, това, което всички социолози регистрираха и беше маскирано със съставянето на коалицията, е поредният срив на "Продължаваме промяната". Ясно е, че ако не бяха направили коалиция - в момента щяха да се конкурират за второто място с ДПС, или с "Възраждане". Това е голяма имиджова щета", категорична е тя.

Доц. Стойчев допълни, че ГЕРБ имат най-голям шанс да съставят мнозинство.

"Мнозинството ще бъде отново не коалиционно, а ще подкрепя технически кабинет с някакъв вид мандатна програма или декларация за приоритети. Така или иначе "Продължаваме промяната" поставиха остри граници. Те нито са с ДПС, нито с "Възраждане", нито с "Български възход", нито с "Има такъв народ" искат да си сътрудничат. Те сами се поставят в изолация, отвън която много трудно могат да разчитат на парламентарна подкрепа за свой кабинет, независимо дали са първи", подчерта той.

А проф. Коларова е на друго мнение: "По-лесно ще се формира експертен кабинет, ако има по-малко партии, защото там отговорността е много по-ясна. Независимо колко партии влизат, единствената формула е този експертен или какъвто и да е кабинет - да бъде подкрепен от двете първи партии. ГЕРБ се е позиционирала в изгодна позиция. Напълно убедена съм, че ако се питат партиите, които ще бъдат представени в бъдещето НС, нито една няма да иска кабинет, в който Асен Василев и Кирил Петков членуват."

По думите на доц. Стойчо Стойчев коалиция на ГЕРБ с БСП би било катастрофално от електорална гледна точка.

"Не стоят нещата така с ДПС. Ако допреди години коалиция между ГЕРБ и ДПС звучеше катастрофално, днес вече симпатизантите на ГЕРБ много по-лесно биха приели такъв тип взаимодействие, а някои даже се биха радвали", каза още политологът.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук