В последните две години страната ни е в криза – политическа, икономическа, финансова. Затова визията, желанието, дейността и действията на всички нас в “Български възход” са насочени към разрешаване на политическата криза, която дава отражение на всичко останало. Това каза Стефан Янев по време на среща със симпатизанти.

И допълни, че от първия ден на 48-то НС говоренето между партиите е било през скандал и лепене на етикети.

“Ние от “Български възход” говорихме за диалог, за взаимодействие, за съвместни общи действия в търсене на решения, които да са в интерес на всички български граждани. Ако нашето устойчиво поведение е дало пример и сега имаме този резултат, смятам, че това е едно добро начало за бъдещата работа на 49 парламент.”, допълни Янев.

Янев представи приоритетите на партията.

Решението за бъдещето на България се състои в разумния диалог между всички партии, но не на всяка цена, а диалог с онези партии, които споделят визията за развитието на страната ни и за защитата на националния ни интерес, смятат от партията.

"Български възход” ще застане на тази страна, която предложи коалиционно споразумение. Така председателят на партията Стефан Янев отговори на въпрос с ГЕРБ-СДС или с техните опоненти би управлявала в бъдещия парламент

По думите на Янев всички останали варианти могат да са предпоставка за задкулисие. „Ние не искаме това”, категоричен е той. „Дошло е времето за диалог, единство и компромиси.“

Стефан Янев обяви, че в следващите седмици „Български възход” ще отправи коалиционно предложение към останалите участници в надпреварата за гласовете на българите, които разпознават националните интереси.

„Един от належащите и приоритетни проблеми за разрешаване е инфлацията. Ние от “Български възход” казваме, че таван на цените не е решение. Ако има мерки, които са извън пазарните, това означава, че по-скоро ефектът ще бъде дефицит на определени стоки, отколкото да се регулира пазара.

Предложението на “Български възход” е на първо място държавата да направи своите регулаторни органи по-активни в действията им, включително ако е необходимо със законодателни промени, без те да изкривяват пазара.“

Регулирането на пазара трябва да стане със съчетание от мерки, насочени към стимулиране на българското производство.

Инфлация се бори с производство, а не с повишаване на цените и на потреблението.

Предлагаме Българската банка за развитие да подпомага малкия и средния бизнес и в частност българските земеделски стопани, за да може произведената продукция да е достъпна за всички.Това е мярка, която може да даде ефект още до края на годината и още в началото на работата на 49-тото НС може да се изпълни при разумен диалог с всички партии.

По отношение на финансовия доклад, от партията задават въпрос, на който отговор до сега не са получили - защо служебното правителство още преди три или четири месеца гръмко обяви, че няма да внесе бюджет в 48-то НС, защото това не му е работа, а няколко месеца по-късно същото служебно правителство излиза пред българските граждани и казва, че държавата е в опасност, финансовата система е пред колапс и предлагат изключително рестриктивен бюджет?

“Нашият прочит е, че не вярваме на първоначално огласения доклад, че ситуацията е критична, защото след това имаше достатъчно изказвания, които бяха противоположни на тези и че няма нужда от паника.“

„Средата в България е подходяща за инвестиране. Проблемът, който имаме е ефективността на институциите това как те си вършат работата.

Когато имаме работещо правителство, това е сигнал към за стабилна среда за инвестиции. Необходими са работещи механизми за прилагане на правила за развитие на бизнес,“ каза още лидерът на партия „Български възход“ Стефан Янев.