Данните от машинното и хартиеното гласуване в отделните секции на предстоящите парламентарни избори на 2 април ще се вписват отделно в протоколите.

Това реши Централната избирателна комисия след като пред Административния съд успешно бе оспорвано сумираното вписване на резултатите.

ЦИК ще се съобрази със съдебното решение, което предизвика оспорвана дискусия в Комисията, съобщава БНР.

Въпреки че заместник-председателят на ЦИК Емил Войнов от квотата на БСП подкрепи как да изглежда протоколът, той каза, че не разбира мотивите на съдебното решение. Той напомни, че в Изборния кодекс няма текстове, които да указват разделното вписване на броя бюлетини от машините и тези от хартията. Войнов предупреди, че секционните комисии ще бъдат затруднени:

"Протоколът е сложен и неминуемо ще доведе до много грешки, до забавяне на работата в секционните комисии, както и до забавяне при предаването в РИК, подобно на изборите на 4 април 2021 година".

Секретарят на ЦИК Севинч Солакова каза, че вярва на секционните комисии, те ще се справят, но по нейно мнение противоречивите сигнали ще разколебаят хората, които отчитат резултатите и допълни:

"Най-големите поражения се нанасят с противоречиви мнения от самия орган, който е приел едно решение".

Росица Матева остана на мнение, че вариантът на протокола, приет от ЦИК, не изпълнява съдебното решение:

"Протоколът трябва да съдържа отделни части, в които да се отчитат резултатите от гласуването с хартиени бюлетини и от гласуването с машинни бюлетини без да караме СИК да сумират и да сборуват числа".

По предложение на Цветозар Томов бе прието в секционния протокол да има допълнителна контрола, която да е гаранция, че броят на машинните бюлетини няма да бъде объркан.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук