Министерството на външните работи (МВнР) отправи покани за международно наблюдение на предсрочните парламентарни избори на 2 април 2023 г., съобщиха от ведомството на сайта си.

Постоянното ни представителство във Виена изпрати вербални ноти с покани до Бюрото за демократични институции и права на човека, и Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Покани бяха отправени също до Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), чрез Постоянното ни представителство в Страсбург и до Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество (ПАЧИС), чрез Генералното ни консулство в Истанбул.

При проявено желание от тези организации, МВнР ще предложи на ЦИК регистрирането на техни представители като международни наблюдатели на предстоящите избори.

Гарантирането на честни, свободни и демократични избори, съгласно най-високите международни стандарти, е приоритет за Република България, отбелязват от външното ни министерство.

Както БЛИЦ съобщи вече президентът Румен Радев подписа указ и разпусна 48-ото Народно събрание, като насрочи парламентарни избори за 2 април 2023 г. 

Освен петте правителства на Радев в последните пет години, което е своеобразен рекорд, преди това служебни кабинети са управлявали страната, като първото бе на Ренета Инджова, която остана и първата, и единствена жена-премиер на България.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук