„Влизаме в тази кампания с високо вдигнато чело, че не дължим обяснения за лобистки закони, за прегръдки с мафията и смятам, че ще получим доверието на българските граждани. Както и от всички политически формации, които са готови да участват в анти-ГЕРБ модел на управление.” Това заяви заместник-председателят на БСП и водач на листите с кандидати за народни представители във Велико Търново и Хасково Атанас Зафиров в ефира на Евроком.

Той определи като основен политически опонент на социалистите ГЕРБ и моделът на Бойко Борисов. „Всеки, който застава зад тази кауза, както и стотиците хиляди граждани, които преди няколко години излязоха на площадите с искания за  смяна на този модел и бяха предадени от ПП-ДБ, е добре дошъл в отбора на хората, които искаме да променим нещата”, каза Зафиров.

Според него самото следващото управление трябва да е по-различно, защото става въпрос за правителство на националното спасение.  „То трябва да бъде надпартийно и политическите субекти, които го подкрепят, да застанат зад доказани професионалисти, а не ярки политически лица”, обясни кандидатът за депутат.

За враг на БСП на изборите Атанас Зафиров посочи ниската избирателна активност: „Когато има ниска активност, тогава се активизира платеният вот и в огромната част от българското общество остава с усещане за непредставеност в българския парламент, това нещо после избива в протести и обикновено завършва с предсрочни избори.

Затова нашият първи апел към хората е: излезте и гласувайте. Гласувайте със сърце, но и с разум, за хора, които не ви подведоха, не ви предадоха и показаха, че изпълняват своите обещания.”

Според него БСП е показала, че може да се бори с паралелната държава, като първо е направила това вътре в себе си, изчиствайки се от хора със зависимост.

„За да имаш самочувствието да управляваш държавата, първо трябва да покажеш, че  можеш да управляваш собствената си партия по такъв начин. Смятам, че ние сме последователни в битката си с този модел, защото устояхме на всякакви примамливи изкушения да станем част от него”, подчерта Зафиров.

В  тази връзка социалистът повдигна темата за финансирането на кампанията на Ваня Григорова и Мая Манолова: „Откъде са парите за кампанията им и кой стои зад тях? Опасали са цялата страна с билбордове – това са стотици хиляди левове. Кой ги плаща?”

По думите на Атанас Зафиров достойнство на БСП е, че е доказала как една малка опозиционна сила в 49-ия парламент може да реализира своите политики.

„С удовлетворение отчитаме, че успяхме да прокараме важни за българите неща, едно от най-важните, буквално в последните дни на Народното събрание – отлагане на либерализацията на електроенергията за битовите потребители, което иначе щеше да доведе до затруднения за милиони граждани да си плащат сметките за ток.

Към това мога да добавя високите наказания за трафик на хора, които веднага дадоха отражения, както и редица други неща, които показаха, че политика може да се прави и с по-малко народни представители, стига да си последователен, принципен и да поставяш важни за българското общество въпроси”, посочи Зафиров.

В отговор на въпрос за исканото повишаване на тарифата на „Топлофикация Велико Търново” на 331 лв. за киловатчас, той посочи, че това е следствие на  „изключително некадърното и предателско”  управление на българската енергетика в последните години.

„Проблемът с топлофикацията не е от днес или от вчера. Но всичко това доведе до това, че България от крупен износител на електроенергия, се превърна в нетен вносител. Това води след себе си подобни неразумни искания”, обясни Зафиров.

„Нашата листа във Велико Търново е съставена изключително от млади хора, които са наясно с големите предизвикателства, които стоят пред тях в един регион, където БСП традиционно се представя добре. Което е предпоставка да очакваме добър резултат”, каза социалистът за кандидатите на БСП от областта.

„Една от нашите цели е да разширим своето присъствие в региона и да започнем да решаваме наболелите проблеми на гражданите”, добави Зафиров и посочи:

„Те не се много по-различни от проблемите в цялата страна, както и в другия район, където също имам честта да бъда водач на листата, Хасково - демографска криза, трайна безработица, ниски доходи. И двата региона, за съжаление, се характеризират с това, че са на едно от последните места по ръст на доходите. 21 населени места във Великотърновско са без достъп до питейна вода, което засяга над 4000 души. В Хасково са още повече.

Този проблем е абсурден за 21 век. Прибавете към това липсата на достъпно здравеопазване, липса на болници, а на територията на цялата Великотърновска област има една денонощна аптека. Има траен проблем с достъпа до образование заради затворени училища. Има ширеща се битова престъпност и на този фон сглобката затваряше полицейски участъци”, коментира още Атанас Зафиров за проблемите на своите райони.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!