На 3 април изтече крайният срок за участие в обществената поръчка на ЦИК, свързана с осигуряването на машинното гласуване. Тя беше обявена за провеждането на евроизборите.

„Когато обявихме тази обществена поръчка на 15 март, нищо не предвещаваше, че ще имаме възможност за избори „2 в 1“, каза пред bTV Росица Матева, зам.-председател и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК).

На въпрос има ли време за нова обществена поръчка тя отговори: „Когато в последните три години сме организирали шест предсрочни избори за парламент, винаги е имало време.“

Ако се реши изборите да са „2 в 1“ и се насрочи дата, от ЦИК ще преценят дали ще бъде обявена нова обществена поръчка.

„И към днешна дата не можем да говорим за това, че няма да има машинно гласуване. Такова ще има“, категорична бе Матева.

В Изборния кодекс е предвидено, че когато има на една и съща дата насрочени национални избори, защитата, която се предвижда на гърба на бюлетините, трябва да бъде в различен цвят, за да може да се различава от избирателя.

„Досега не е имало избори „2 в 1“ – за Европейски парламент и Народно събрание, като в този случай и двете бюлетини са с преференции. След като и ако бъдат насрочени на една и съща дата, ЦИК ще вземе решение. Ще определи изискванията към хартиените бюлетини, както и размера им“, обясни Росица Матева.

„Изискване за уседналост има в изборите за членове на Европейски парламент. Тези български граждани, които могат да гласуват на територията на страната и на територията на ЕС в евроизборите, могат да гласуват и за Народно събрание, тъй като там няма изискване за уседналост“, поясни говорителят на ЦИК.

По думите ѝ проблеми биха възникнали в държавите, в които ще се гласува извън територията на ЕС. Там само в секции в дипломатически и консулски представителства ще може да се гласува за членове на ЕП.

„В останалите секции ще се гласува само за Народно събрание, съответно ще има бюлетини само за това и машини с инсталиран софтуер само за Народно събрание.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук