Кристиан Вигенин очаквано ще е водач на листата на БСП за евровота. Напрежение обаче имало при излъчването на кандидатите за парламентарните избори, заради решението Манол Генов да не е водач на листата за Пловдив, а на негово място да застане Веска Ненчева.

Георги Гьоков - министър на труда и социалната политика в кабинета на Кирил Петков, също няма да оглави партийна листа. Бившият вицепремиер и министър на икономическото развитие в кабинета на Жан Виденов Румен Гечев ще води партийната листа във Видин, което няма да му осигури гарантирано място в 50-ото Народно събрание.

На предходните парламентарни избори на 2 април 2023 г. БСП печели едва 3442 гласа във Видин, които не са достатъчни и за едно депутатско място. На вота на 2 октомври 2022 г. партията получава 41 гласа по-малко и отново няма депутат от Видин.

Корнелия Нинова ще е водач на листата в Благоевград и лидерския 25-ти многомандатен избирателен район в София. Борислав Гуцанов - във Варна и Шумен, Атанас Зафиров - Велико Търново, а Кристиан Вигенин, макар и да е в надпреварата за Европейския парламент, отново ще е водач на листата за парламентарните избори в Ямбол. Към момента не е взето решение за водач на листата на партията в Кърджали.

Вчера БСП регистрира листи в София и София област за предсрочните парламентарни избори на 9 юни. Начело на листата в 23 МИР-София е Христо Проданов, а в 24 МИР-София Георги Свиленски. Водач на листата на социалистите в 26 МИР-Софийска област е Иван Ченчев, избиран през последните години от този избирателен район.

Водачите на листите на БСП за парламентарните избори по градове:

Благоевград - Корнелия Нинова;
Бургас - Петър Кънев;
Варна - Борислав Гуцанов;
Велико Търново - Атанас Зафиров;
Видин - Румен Гечев;
Враца - Генади Събков;
Габрово - Иван Ченчев;
Добрич - Мая Димитрова;
Кърджали - все още не е избран;
Кюстендил - Николай Каварджиклиев;
Ловеч - Ирена Анастасова;
Монтана - Велизар Енчев;
Пазарджик - Драгомир Стойнев;
Перник - Борис Цветков;
Плевен - Георги Свиленски;
Пловдив-град - Иван Петков;
Пловдив област - Веска Ненчева;
Разград - Симеон Славчев (партия "Мир");
Русе - Иван Иванов;
Силистра - Иво Атанасов;
Сливен - Деян Дечев;
Смолян - Емил Хумчев;
София 23 МИР - Христо Проданов;
София 24 МИР - Георги Свиленски;
София 25 МИР - Корнелия Нинова ;
София област - Иван Ченчев;
Стара Загора - Драгомир Стойнев;
Търговище - Йорданка Георгиева;
Хасково - Атанас Зафиров;
Шумен - Борислав Гуцанов;
Ямбол - Кристиан Вигенин

Реденето на листата за европейските избори е преминало по-спокойно и без изненади. Очаквано по-голямата част от настоящите евродепутати на БСП не са сред номинираните.

След последния Национален съвет преди няколко седмици Корнелия Нинова обяви, че настоящите евродепутати на партията не заслужават втори мандат в Брюксел, защото забравили къде е партийната централа. Тя направи едно изключение - за Цветелина Пенкова, която ще е в листата за новия европейски парламент.

В края на миналата седмица Петър Витанов обяви, че няма да участва в изборите на 9 юни, а Елена Йончева прие номинацията на ДПС. Бившият партиен лидер Сергей Станишев е бил сред номинациите на партийните структури на БСП за евровота, но въпреки това остава извън класирането на Националния съвет.