Избори 2 в 1 ще са много трудни, а и много спорни. Ще има невероятни грешки. Това мнение изрази проф. Мария Пиргова, цитирана от "Марица". По думите ѝ главната лоша черта на ПП е в това, че не са българи по нагласа, по поведение и по манталитет. Според нея БСП ще остане като партия на ръба на парламента. Ето какво още каза тя:

- Проф. Пиргова, кандидатът за служебен премиер Димитър Главчев обеща министрите в кабинета да са експерти, равноотдалечени от партиите. Постижимо ли е това?

- Това не е постижимо. Равноотдалечени от партиите могат да са само млади хора до 30 години. Такива могат да се намерят. Но равноотдалечени сериозни експерти няма.

Мантрата за непартийни експерти и лица се разпространява от хора, които нямат никакво отношение към политиката. Г-н Главчев трябва да си избере за министри хора, които никога не са се занимавали и нямат понятие от политика. Това е полезният му ход, ако иска министрите му да са равноотдалечени от партиите експерти.

Това внушават т. нар. наблюдатели - че всеки, работил в политиката, е абсолютно партийно обвързан. Дори самият г-н Главчев, още преди да е предприел действия като служебен премиер, наблюдателите свързват тясно с ГЕРБ. Въпреки че като шеф на Сметната палата той вече се е клел, че ще е непартиен. 

- Значи, какъвто и състав на кабинет да посочи, служебният премиер Главчев ще си навлече критики? 

- Разбира се, че не може да угоди на всички. Проблемът не е в г-н Главчев, а в ПП-ДБ, които промениха конституцията така, че партийни лица да заемат премиерски постове. Това са лица, избрани от парламента, макар че трябва да са деполитизирани, след като заемат поста си. Но последните конституционни поправки са изключително вредни за политическата система на България.

Имаме пряко избран президент, който сега няма право да назначава служебно правителство, и изборите, така или иначе, ще бъдат приписани на някоя партия. В случая - на ГЕРБ. Това сътвориха ПП-ДБ и големите им юристи. 

- Голяма щета ли ще е за ГЕРБ това, че ги свързват с Главчев? 

- Как ще е щета! Напротив! Г-н Главчев може да е и най-неутралният, но в лицето на избирателите това вече е някаква власт, за която те ще дадат глас. В България се гласува за силния, а в момента това е Бойко Борисов. Който при това ще има и служебно правителство. И ангел да е г-н Главчев, той вече влияе на изборите. 

- Кирил Петков вече вкара интригата, че подуправителят на БНБ Андрей Гюров би бил по-удачна кандидатура за служебен премиер.

- Г-н Петков всичко може да каже, но може да отнесе приказките си в Канада или по-далече. Не че Гюров не е добър вариант. След като Петков е наричал президента с всякакви имена, след като и с гласовете на ПП-ДБ отнеха правата на президента, какво очакват от държавния глава? Да сложи техен служебен премиер? 

- Кой ще понесе по-големи щети от това, че сме изправени на ръба на конституционна криза?

- Вече няма конституционна криза, намерени са решения, имаме служебен премиер, който ще посочи министри. Ще се разберат с президента и ще направят правителство. Ще се намерят подходящи служебни министри. Нямам съмнения в това. Политиците ще се оплюват, но керванът ще си върви. А от недомислиците с конституционните промени тепърва ще видим кой ще понесе повече щети.

Избирателната активност ще е много ниска и ще е много трудно на терена да се появят нови политически субекти. 

- Защо Конституционният съд бави толкова решението си по внесените възражения от президента по конституционните промени? 

- А защо да бърза? Конституционният съд ли да поеме отговорност, него ли да оплюват вместо политиците? КС е над всичко. Защо работещите там съдии с огромни заплати и статут да нарушават дневния си ред?! Политиците създадоха кашата, нека да се пържат в нея. 

- Действията на пожар, които наблюдаваме в последните дни, гарантират ли, че изборите ще са 2 в 1? 

- Вероятно натам вървим. Но избори 2 в 1 ще са много трудни, а и много спорни. Ще има невероятни грешки, пълно объркване. И списъците ще са различни, ще има преференции.

По нормално е изборите да са на различни дати, но гражданите няма да излязат два пъти на избори. Но при 2 в 1 ще се редят на опашка, защото ще става бавно и много хора вероятно ще се откажат. Така че и при двата варианта за избори има спънки.

Това, което са наплели политиците, е фактически изборите да са със съмнителен резултат. В резултат държавата ще има още по-нисък авторитет, НС и политиците - също. 

- Абсурден сценарий ли е да отидем на трети избори до края на годината, както намекна Борисов? 

- Всичко е възможно. Може да ходим на избори и три месеца след тези 2 в 1. Просто вече нямаме сериозна политическа класа.

- Ако изборите са 2 в 1, да очакваме ли промени в резултатите и пренареждане на политическите сили? 

- Резултатите ще бъдат сходни с тези от предишните избори. Кой ще изпревари ГЕРБ, след като имат цялата власт, всички структури, огромна част от кметствата и общините?

ПП могат да декларират, че ще се борят да са първа сила, но нямат никакъв шанс да го постигнат. 

 Да не вземе ДПС да излезе втора сила - има и такава вероятност. "Възраждане" не са стигнали тавана си, защото в тая ситуация ще имат много сериозни основания да повишат резултата си.

В битката за второто място може да се включат и ПП-ДБ, но е възможно те да са и трета сила. 

- ПП и ДБ явно ще се явят заедно на тези избори - добре ли е това за тях? 

- Нямат друг шанс - иначе някой от тях може да изпадне. А различните европейски семейства не са пречка - ПП просто няма да финализира принадлежността си към определено семейство, а в края на краищата ще отиде към ЕНП, където са и ДБ.         

Не вярвам ПП и ДБ да се изпокарат при реденето на листи. Никола Минчев ще е водач, това е определено, ще остане някой от старите депутати, например Радан Кънев. Няма кой знае какъв проблем.

- В момента има остра нужда от нов играч на терена - не изпуска ли президентът шанса да влезе в играта? 

- Не, няма време. За месец и половина-два не може да се направи нито партия, нито политическа сила. Може би Васил Божков ще се опита да играе на тези избори с листи, с депутати. Не знам дали ще успее да спечели от това.

На тия избори ще е интересно дали в парламента ще влезе Васил Божков, ИТН на Слави Трифонов.  

- Какви шансове има БСП на предстоящите избори? 

-  Румен Овчаров призовава да се гласува за Корнелия Нинова, но кой ще гласува за нея, след като тя изгони от партията когото можа. Изключени са хората от "Левицата!", евродепутатите, софийските общинари на БСП. В тази ситуация БСП трудно ще прави предизборна кампания. Може да остане с един или без евродепутат. 

- Какво е бъдещето на лявото у нас? 

- Единият вариант е обединение около софийската организация, около Ваня Григорова и Иван Таков. Те трябва да се опитат да направят нещо, но уставът не позволява.

Той обаче няма да е пречка за трети мандат на Нинова. Може да й го забрани партията, но след като съпартийците го позволят, тя може да остане начело.

При евентуален преврат и смяна на Нинова БСП ще започне постепенно да се съвзема. Преврат обаче е труден за осъществяване. Вероятно ще се върви и към нова партия бузлуджанци. Предполагам, че ще бъдат по-леви и по-загрижени за хората, отколкото Нинова и антуражът й.   

Но засега БСП ще остане като партия на ръба на парламента. И ще чакаме да се преобразува цялото ляво, което е в задънена улица в цяла Европа. 

У нас се утвърди олигархичен модел. И няма да настъпят промени, докато не се появи гражданска сила, която да поведе хората, начело с лидер, отговорен към националния интерес.

Само протести могат  да повлияят за промяна в политическата конюнктура.   

- Тоест след разочарованието от сегашната промяна ще търсим нова? 

- Сегашната промяна се оказа подмяна, защото хората, които искаха да я направят, не успяха заради своето неумение, липса на опит, на широка опора сред електората.

Дойдоха ПП и започнаха да печелят от властта. Оказа се, че нищо не ги отличава от Борисов и останалите. Искат съдебна реформа, но гражданите вече знаят, че я искат за себе си, не за държавата.

В началото бяха с по-идеалистични нагласи, но показаха, че държавата не ги интересува. Главната лоша черта на ПП е в това, че не са българи по нагласа, по поведение, по манталитет. Държат да бъдат по-различни, а така няма да привлекат широк кръг избиратели.

В какъвто и вариант да са изборите, големи промени няма да има и пак същите ще трябва да се коалират. Стига да има гласове, може коалицията да е ГЕРБ и ДПС. 

Жалко е, че вместо да прескочи към по-цивилизовани политически модели, българинът се задоволява с някакъв балкански тип начин на живот - сива икономика и беззаконие. За голяма част от българите това е голямото разочарование. И голямата беда, в която сме попаднали. Дано да я преодолеем след още няколко избора!   

 Визитка 

 Пловдивчанката проф. Мария Пиргова е завършила Московския държавен университет „М. В. Ломоносов“. Дългогодишен преподавател в Софийския университет. Била е парламентарен секретар на Министерския съвет и зам.-председател на партия "Лидер".  Автор на книги и научни публикации.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук