Политиката е дейността, през която решаваме нашите проблеми, напомни пред БНР доц. Албена Танева, която е преподавател по „Публична администрация“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

„Изборите са начин на овластяване. Притеснява ме разбирането, че една партия, само ако вземе 50% от гласовете и състави собствено правителство, единствено тогава ще има стабилно управление.

Обстоятелствата трябва да накарат тези, които са се кандидатирали да се занимават с политика, да излязат от партизанството, да спрат да мислят през призмата на следващите избори и колко ефектно ще се представят на тях. Да помислят по-сложно и комплексно. Едно общество не се развива от избори до избори. Големите фигури в политиката трябва да мислят отвъд този хоризонт“.

С кого в никакъв начин няма да участвам в управление не е най- важният въпрос, убедена е доц. Албена Танева. „Наивно е да мислим, че ако се смени една партия с друга и няколко имена в политиката, тогава ще се стигне до някаква справедливост. Твърде е сложно, за да повярваме в това“.

Непростимо е политиците да взимат емоционални решения, заяви доц. Албена Танева. „Това са резултатите. Трябва да се поговори как може да се продължи. Целта е не човек да се опива от собствените си думи,  а да влезе в сложни обсъждания.“.

Партийната система има нужда от реванш. Опасна е заблудата, че едно общество има шанс за ефективно управление, ако си намери един юнак началник, който да го командва. Опасно е осъществяването на подобен блян“.

Важно е и гражданското участие в политиката, каза тя. „Да се внимава в темите и да се предлагат алтернативни решения“.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук