Показахме, че владеем както тангото, така и създадохме условия за едно хубаво българско хоро. Някои решиха да не се хванат за него. Това коментира пред Нова телевизия Кристиан Вигенин от БСП по повод разговорите между политическите лидери и неосъществения трети мандат.

„Ние излизаме от този мандат с още по-ниско доверие. Излизаме с един много сериозен риск за конституционния ред в страната и за политическата система като цяло. Ако това не се разбере, особено от политическите сили, ни чакат едни недобри времена“, заяви той.

„Мисля, че служебният кабинет, който ще бъде назначен сега, ще бъде последният, назначен от Румен Радев в рамките на неговия мандат“, прогнозира той.

Вигенин коментира и лидерската среща, организирана от БСП, и упреците на „Продължаваме промяната“ (ПП), че се оформя нова коалиция. „Не беше разговор за коалиция, а беше сериозен разговор за политиката, за перспективите“, подчерта той.

„Липсата на опит от ПП, липсата на политическа визия, довежда до това. Как видяха една коалиция в това, че седнали да говорят лидерите?“, попита той.

Какъв беше проблемът там да седят и представители на ПП и ДБ? Да дойдат и да кажат какъв беше проблемът. Какъв беше този двуличен подход“, каза Вигенин и припомни поканата за разговори, инициирани от ПП.

„Наш опонент остава моделът, който ГЕРБ създадоха. Ние искаме точно да кажат, да се разграничат поне от част от нещата, които са правили. Въобще не говорим за коалиции. Наш опонент остава техният модел. Ние искаме да видим, че те няма да го възпроизведат отново“, заяви той.

Вигенин коментира и слуховете за коалиция между ГЕРБ и БСП: „Тези сигнали не са базирани на нищо. Да чухте Корнелия Нинова да казва, че ние ще отменяме нашите решения по отношение на ГЕРБ? Ако такъв сигнал е дал Борисов, от кой от нас сте чули такова нещо? Не коментираме правителство с ГЕРБ нито сега, нито в бъдеще“.

„С подхода си ПП и ДБ ни тласнаха това, което предстои в момента. Не съм убеден че силите на промяната, след всичко което стана, ще надделеят над т.нар. сили на статуквото“, смята той.

„Вместо да обсъждат БСП, ПП да направят така, че първо да спечелят следващите избори“, посочи той.

„БСП, харесва ли се или не, има собствена стойност в българската политика. Ние сме партия, която се бори за промяната, много преди да се появят тези т.нар. сили на промяната“, допълни Вигенин.

„Да не си въобразяват, че ние едва ли не стоим и се чудим към кого да се залепим, само и само да сме във властта. Ако трябва, ще стоим в опозиция, за да покажем как трябва да бъде структурирана българската политика“, обясни той.

„Нашият призив е президентът да не бави процедурата, Народното събрание да се разпусне максимално бързо, изборите да се проведат на първата възможна дата“, заяви заместник-председателят на парламента.

„Вместо да се удължава агонията, изборите да се проведат максимално бързо. Следващото правителство може да се състави максимално бързо, още в края на април, началото на май“, обясни той.

„Просто трябва да си кажем - всичко свърши в този парламент, да се разпусне веднага“, призова Вигенин.

По отношение на БСП той каза: „Предстои ни конгрес в началото на февруари. Там ще се занимаваме със сериозни въпроси. Ще приемем нова политическа програма, която ще даде очертанията какво е лявото през 21 век“.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук